Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

 

  Way Out West

En augustifestival som varje år arrangeras i Slottsskogen, Göteborg. Festivalen rivstartades år 2007 med 18 000 besökare, en riktig succé då artister som Kanye West, Primal Scream och Regina Spektor var bokade.

Way Out West är en festival som är i en storstad med alla dess fördelar. Med ett rikt utbud av kultur, sport och evenemang samt med goda kommunikationer och boendemöjligheter försöker vi nyttja och addera till det som redan finns. Kalla det resurseffektivt. Göteborg har lite elakt kallats ”världens största småstad”; den perfekta hybriden av stor- och småstad säger vi istället. Ett sommarparadis på västkusten med närmare en miljon invånare, som är vana att välkomna tillresta upplevelsetörstande besökare.

Way Out West har förutom sina utomhusscener spridit ut sina artister och band på klubbar i Göteborg och kallar detta för Stay Out West.

År 2008 fortsatte succséfestivalen med Broder Daniels avslutningskonsert samt även isländska Sigur Rós fick inta Slottsskogen. Med en slutsåld festival på strax över 24000 besökare. Året därpå spelade bland annat Artic Monkeys, Fever Ray, Röyksopp och My Bloody Valentine. De året ökade besökarsiffran med ca tusen glada människor som höll i sig till 2010 där Håkan Hellström hade sin jubeleumskonsert. Iklädd sjömanskostym dansade han och sjöng med fansen till debutalbumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg" rakt igenom. Även Pavement, The Chemicial Brothers och The X.X intog Way Out West det året.

När Way Out West fyllde fem år 2011 hade de bokningar som Kanye West, Pulp, Fleet Foxes, Robyn, Explosions In The Sky och legendariske Prince.

http://www.wayoutwest.se


Namn* Kommentar*
E-post  
     

Way Out West nytt Way Out West nytt Skriven 2017-12-11 18:32:19
Vi har alltid sett Arcade Fire som en självklar headliner på Way Out West. Från första sekund. Lite sjukt att det tog tolv år innan vi fick till det, men den som spar den har. Tack för tålamodet kära ni, och låt oss njuta tillsammans i augusti.

Ända sedan Arcade Fire introducerade sig med sitt eminenta debutalbum Funeral har världen blivit en lite bättre plats att vistas på. Med bombastiska produktioner, dansanta rytmer och en allmänt övergripande mäktighet är Arcade Fire ett sånt band som en tenderar att återvända till – årstid efter årstid, album efter album. I somras släppte sextetten sitt femte album Everything Now – en konceptuell historia som bland annat kammade hem full pott hos både NME och The Independent. Att Arcade Fire är ett band i ständig utveckling har stått klart sedan länge, men en sak är faktiskt densamma år efter år – deras färgsprakande, lekfulla och alldeles övermäktiga livespelningar. Bandet har sedan första sekund av Way Out Wests historia varit en självklar headliner på Way Out West, men det tog trots detta 12 år att få till.

Arcade Fire bildades år 2001 i Montreal, och drivs av paret Win Butler och Régine Chassagne. Med debutalbumet Funeral – som idag anses vara en av 00-talets starkaste debuter – skrev gruppen genast in sig i historieböckerna, och var ett av banden som gjorde att indierocken tog fart under 00-talet. Efterföljande album har samtliga hållit samma höga kvalitet och etablerat Arcade Fire som ett en av de aktörer som ständigt utvecklat genren. I sommar gör Arcade Fire sin första spelning på svensk mark sedan 2014 och gör det hos oss i Slottsskogen. Räkna med allsång, eufori och en Way Out West-spelning att minnas. Det här är riktigt jävla stort.
Lisa -Way out west Lisa -Way out west Skriven 2017-12-08 07:34:22
Under sin decennielånga karriär har Lykke Li tagit steget från stor artist till ikon. Sedan släppet av debut-EP:n Little Bit år 2008 har hon blivit en av de tyngsta pjäserna i indiepopsfären, och fortsätter jämt och ständigt att både imponera och inspirera. Med tre hyllade album under bältet – som sammanlagt genererat en kvarts miljard streams – är Lykke Li en av våra allra största och mest eftersökta artister. Från utmärkelser som “Best Album of the Year” av tunga publikationer som The New York Times och Rolling Stone till framträdanden på stora scener på festivaler som Glastonbury, Coachella och Lollapalooza – under 2018 kommer Lykke Li åter att dela med sig av ny musik och erövra gigantiska scener.
Nu senast har Lykke Li varit i studion och arbetat på sitt kommande fjärde studioalbum som kommer att släppas under 2018. Under förra året var hon upptagen med att ta hand om liv – hennes kärleksbarn som skapades tillsammans med Andrew Wyatt, Björn Yttling, Pontus Winnberg och Jeff Bhasker. Projektet tillät samtliga att ha ett kreativt utlopp, och resulterade bland annat i hiten Wings of Love. Under året delade hon även med sig av en inspelad tolkning av The Righteous Brothers Unchained Memory, som genom åren blivit en stor livefavorit. På Way Out West gör Lykke Li sommarens enda framträdande i Sverige.
Way Out West nytt Way Out West nytt Skriven 2017-11-30 16:14:21
För tolfte året i rad genomförs Way Out West i Slottsskogen och runtom i centrala Göteborg. Idag kan vi avslöja att datum för festivalen 2018 blir 9-11 augusti, och att ett begränsat antal biljetter släpps till förmånligt pris torsdag 30 november klockan 12:00.

Musik- och filmfestivalen Way Out West – som lockar besökare från hela Sverige och även från stora delar av resten av världen – har i tolv år fyllt Göteborg och Slottsskogen med musik, fest och kultur i dagarna tre. Programmet består av de största världsstjärnorna, mest intressanta nykomlingarna, filmpremiärer, utmanande samtal, god vegetarisk mat och ett gediget klubbprogram under namnet Stay Out West som tar vid nattetid runtom i centrala Göteborg.

Grundkonceptet är detsamma som tidigare; under tre dagar skapar vi en kulturell smältdegel i centrala Göteborg och etablerar huvudområdet i vackra Slottsskogen. Vi gör den festival vi själva skulle vilja besöka och som vi inte tycker finns någon annanstans i världen, förklarar Ola Broquist hos arrangören Luger. Vår fortsatta satsning på det varierade och helt vegetariska matutbudet kommer få även den kräsne att tappa hakan, fortsätter Broquist.

Drygt 100 artister kommer att spela under festivalens tre dagar, som i år förväntas locka över 30 000 besökare per dag. Tidigare år har världsartister som Frank Ocean, Kanye West, Lana Del Rey, Prince, Robyn och Erykah Badu stått på scen i Slottsskogen.

Filmprogrammet på Way Out West är sedan 2011 en självklar och uppskattad del av festivalen. Varje år väljs ca 35-40 filmer ut, och visas på biografer utspritt i Göteborg liksom på festivalområdet i Slottsskogen. Under åren har Way Out West stått värd för premiärer av filmer som Searching For Sugarman, The Square, Turist, Palme, Monica Z, Boyhood, Tusen Bitar, Snabba Cash 1-2
under festivalen. Filmutbudet är en blandning av spelfilmer, dokumentärer, tv-serier och kortfilmer, ofta med ett fokus på musik och samhällsfrågor.

På torsdag 30 november klockan 12:00 släpps biljetterna. Ett ordinarie festivalpass till Way Out West kostar på 1 995 kronor inklusive alla avgifter. Utöver detta kommer det också att erbjudas ett antal ungdomsbiljetter samt VIP-biljetter.

Vid samma tidpunkt på torsdag startar också en julkampanj där den som använder koden wowxmas kan köpa rabatterade festivalpass för endast 1 695 kronor. Denna kampanj gäller i 48 timmar eller så långt lagret räcker. (länka till biljettsida).

Förutom att tillföra värde till samtliga festivalbesökare, partners, lokala aktörer och människor som lever i Göteborg under festivalhelgen, syftar Way Out West även till att förändra och skapa opinion. Hållbarhetsfrågor står i centrum på festivalen, och genom att utmana normer och invanda beteenden har Way Out West möjlighet till opinionsbildning. Tidigare exempel på detta är bland annat valet att bli helt vegetariska, att till stor del vara mjölkfria, införandet av en ny samtalscentrerad scen, samt utmanandet av alkoholnormen genom att inte servera alkohol i vissa barer. Under 2017 blev också Luger och Way Out West HBTQ-diplomerade av West Pride. Detta är ett arbete som är ständigt pågående och kommer att få fortsatt fokus under 2018.
Way Out West nytt Way Out West nytt Skriven 2017-07-18 15:43:48
ÅRETS STAY OUT WEST-SCENER
+ NIO NYA NAMN TILL WOW17!

Nu är det jävligt nära och i och med det börjar också fler festivalkomponenter att se dagens ljus.

Idag kan vi meddela att ytterligare nio artister – från en rad olika genrehörn – är klara för sommarens festival, samtidigt som vi även kan avslöja årets Stay Out West-klubbar. Svensk raps kanske hetaste namn, Mwuana, indierockarna Big Thief, explosiva stjärnskottet ShitKid, danska succéduon Phlake, bluesexplosionen Fantastic Negrito, framtidsnamnet tillika rapparen Stefflon Don, gråtdiscons fanbärare Kiki, Göteborgs alldeles egna Ikhana samt Jessie Reyez – som alldeles säkert kommer att erövra popvärlden. Nio nya till en lineup som så gott som är komplett nu. Vår starkaste genom tiderna.

När musiken tystnat i Slottsskogen fortsätter festen på flera håll runt om i centrala Göteborg. Den accelererar och kör på med konserter långt in på nätterna under den flagg vi valt att kalla Stay Out West. En chans att se riktigt tunga pjäser i en intimare miljö. Diplo, Lorentz, Young M.A, Shout Out Louds, Säkert! och Rebecca & Fiona är bara ett axplock av namnen som intar scenerna.

Några bekanta spelplatser från tidigare år, men ändå ett antal ändringar och förbättringar. I år gör både Folkteatern och Rondo comeback i klubbprogrammet, samtidigt som klassikern Pustervik och storsatsningen Bananpiren finns med som vanligt. Det här är Stay Out West 2017!

Tips! Sitt inte och stirra på köpknappen för länge, för jävlar vad mycket folk det är som kommer till Slottsskogen 10-12 augusti. Vi har ett tydligt publikrekord i sikte.
Way Out West nytt Way Out West nytt Skriven 2017-07-07 11:27:03
WOW TALKS – HÄR ÄR ÅRETS FÖRSTA NAMN

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman, artister som Annika Norlin, Sofia Jannok och Jenny Wilson, författare som Maria Sveland och Gellert Tamas och kreativa eldsjälar som Babak Azarmi. Tillsammans med dessa och många fler samlas vi för andra året i rad kring vår nya samtalsscen WOW Talks – för att dyka rakt ner i ämnen som hållbarhet, demokrati, klimathot, hat och kärlek.

Med Way Out West som plattform vill vi skapa utrymme för kloka tankar, inspirerande diskussioner och nya insikter. Rörelser som kan förändra dig, oss och världen i smått och stort. I ett av Slottsskogens vackraste hörn presenterar vi för andra året i rad WOW Talks – en scen formad kring det goda samtalet och med hållbarhet som riktmärke.

Utspritt över festivalens alla tre dagar, placerat på vårt nya område Höjden, kommer årets Talks-program presentera dryga tjugo programpunkter. Även i år har vi bjudit in ett stort antal experter, journalister, politiker, kreatörer, artister och i största allmänhet väldigt kloka personer, för att med samtalet som verktyg undersöka hur världen ser ut i dag – egentligen.

I dag presenterar vi de första talarna till årets festival, och välkomnar i och med det en diger skara namn till Slottsskogen. Vi ser fram emot att lyssna till Gapminder-grundarna Anna och Ola Rosling, som med hjälp av begriplig fakta guidar oss genom världsläget i dag – bortanför åsikter och gissningar. Vi hör Jenny Wilson i ett samtal med Sveriges inrikesminister Anders Ygeman om hans jobb, ansvar och Sveriges framtid. Brandtal från Annika Norlin, som hävdar att någon borde göra något och Sofia Jannok, som hävdar sin existens. Vi möter Babak Azarmi, artistmanager och kreativ ledare. Smått, stort, underhållande, upplysande och – vår stora förhoppning – inspiration till fler samtal, även utanför festivalområdet.
   
   

Way Out West | FESTIVALPHOTO