Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Close-up Baten 2010 | FESTIVALPHOTO

 

 

Close-up Baten 2010

 

2010-09-17 03:55 - Crashdiet - Foto Rasmus Lindgren


Crashdiet - Foto Rasmus Lindgren

Namn* Kommentar*
E-post  
     


 

2010-09-17 03:54 - Crashdïet - Close Up båten 9/9 2010

På flitig turné över land och rike dök självfallet även Crashdïet upp på Close Up båten fram åt morgonen och gav en show jag önskat jag sluppit se. Falsksång blandat med spruckna toner och trött vickande på höfterna lockade en pinsamt liten publik som halvnyktert nickade mellan låtarna.

Jag har haft äran att se bandet med nuvarande sångaren Simon Cruz en gång innan – och det på så långt håll att sången inte var omärkbar. Oturligt nog, hörde jag faktiskt vad som sjöngs denna gång och det var långt ifrån den skönsång som på radio skrålas från nya plattan Generation Wild. Det sades att killarna i bandet tagit sig några ordentliga vändor kvällen innan vilket även pinsamt nog bevisades dagen efter. Visst kan jag ge cred till kära Simon att de egna låtarna från sista plattan var behjälpliga men när ”It’s A Miracle” hunnit halvvägs fann jag mig själv halvt emot min vilja sjunga ”It’s a miracle I’m standing here at all” och jag antar att det säger allt.

Intressant nog träffade jag faktiskt senare Simon Cruz på efterfesten på Rocks och gav honom en ärlig chans att försvara sitt tidigare framträdande. Men nej, trotts att Simon är en tillsynes rar (och trotts rådande omständigheter) ganska jordnära person, nappade han inte riktigt på att rädda den kommande sågningen - jag så bitterljuvt hotade honom med. Vad Crashdïet’s frontman istället hälsar sina eventuellt besvikna fans är ”Hallå – vi var ju bakis!”.

Namn* Kommentar*
E-post  
     


 

2010-09-17 03:48 - Meshuggah - Close Up båten 9/9 2010

Messhuggah gör en riktig Axl Rose entré med ca 45 min försening – vilket var en angenäm upplevelse för alla oss sjusovare som försent snubblat ur hytten för att se hjältarna. Hysteriskt kul och riktigt klyssjigt använder de även en backdrop med Rederiet som massiv entré och digital bakgrund under hela giget – färja i all ära! Det är personligen första gången jag ser Meshuggah live och de tar mig bokstavligen med storm. J*kl@r vad bra de är! ”Det är manligt och det är mäktigt och det är från Umeå” får jag höra av ett entusiastiskt fan vad min sida. Det står solklart att detta är bandet som headlinar säsongens färja med tanke på den massiva publik som befinner sig framför scenen under hela framträdandet.
Scennärvaron är något jag direkt och nu även i efterhand speciellt uppskattar hos Meshuggah, den är perfekt. Sångaren är ett med publiken och growlet är att dö för. Det råder första klass på detta band och i extas sträcker vi våra nävar mot bandet och bugar. Masspsykosen är ett faktum, våra hjärtan bultar taktfast med i det oregelbundna soundet och mina trumhinnor vibrerar i exaltation.

Då, såväl som nu i efterhand kan jag drista mig till att hylla dem. En av mina bättre vänner stod på knä och friade till dem innan spelningen. Nu förstår jag varför. Meshuggah är det bästa och mest gedigna metal-bandet jag sett på länge.”De är ett melodiskt experiment” för att citera min vän som på knä visade dem sin uppskattning. Själv är jag är såld och jag, precis som hon, hyllar dem.


Namn* Kommentar*
E-post  
     


 

2010-09-17 02:57 - The Kristet Utseende - Close Up båten 9/9 2010

Förfesten och förberedelserna inför The Kristet Utseende hade redan påbörjats innan båten ens tagit av från hamn, då man redan på terminalen i Värtahamnen kunde skåda toalettborstar fäktas ovan de väntandes huvuden. Väl på väg till och framförallt- i publiken - till Kristet fick nog även samtliga en välförtjänt knuff och avskrubbning av såväl nya som begagnande toalettborstar. (För de som ej är familjära med The kristet Utseende är toalettborsten en självklar attiralj att packa med inför en spelning. Från låten: Club Raki ”Och om jag än vandrar i gruppkonformitetens dal så frukta inte för mitt kristna utseende är med mig och min toalettborste och mitt fultjack att trösta mig med”).

Väl framme vid scenen, med en toalettborste i min hand, öppnar Kristet heligt med ”Quinna” och publiken vrålar med från början till slut. Iklädd en säckliknande munkkåpa riktigt myser sångaren Fahlberg med publiken spelningen igenom och slickar ivrigt på de uppsträckta toalettborstarna som en helig pastor i extas. Publiken gillar’t och jag gillar’t! Det är en riktigt bra spelning och under ”Bärs som Bärs” uppstår en mindre mors och atmosfären är hög! Tyvärr låg akustiken lite snett under spelningen då vi som stod och tryckte vid scenkanten missunnades texten, men längre bak sades ljudet vara tillfredställande... ;-)

Efter att Kristet gått av scenen träffar jag självaste pastor Fahlberg för en kort stund och diskuterar ett rykte som cirkulerat i publiken före spelningen, nämligen att detta ”suprice suprice” skulle bli deras sista liveframträdande. Men ICKE! En ny skiva avslöjar han redan vara på gång och de ska sätta sig i studion redan nu i höst. Med ett skratt avfärdar han sedan kvickt min indikation om att pastorn kanske börjar bli för gammal... ”Nej för gamla blir vi aldrig för att spela, inte än i alla fall” säger han roat och torkar svetten av spelningen från pannan, innan han sedan jäktar vidare för att undslippa de antågande fansen - som med toalettborstarna i vädret och med glada vrål plötsligt uppmärksammat kvällens kändisbyte…


Namn* Kommentar*
E-post  
     


 

2010-09-17 02:54 - Close-Up båten


Close-Up båten

Namn* Kommentar*
E-post  
     


 

2010-09-17 02:54 - Close up båten - 1 dygns hård fest(ival)

Stämningen är redan hög en timme före avgång i Värtahamnens vänthall. Långhåriga karlar och lackklädda skönheter skrålar tillsammans i baren och tidig black metal dånar från närstående grannars enorma bergsprängare. Väl in till färjan är det ett herrans liv då sura poliser med ännu surare polishundar nosar passagerarna i skreven och i väskorna. Den hårda bevakningen drar ner stämningen lite då hundratals hårdrockare i för varma hoods tvingas skedas i de trånga korridorerna. Väl inne på färjan dukas det snart upp billig taxfree sprit och skränande från samtliga hytter hörs redan innan vi hittat fram till vår egen hytt! Atmosfären är hög och dygnet ute på Östersjön har bara börjat! Med tusen skålanden och lite vikingavrål är vi snart ute på djupt vatten och redan klockan 21 spelar de första banden på scenen i Whiskey baren.

Close Up båten verkar vara lika populär som alltid, och som vanligt inträffar de mest klassiska fylleincidenterna att skratta till efteråt. Jag mötte exempelvis en kille som att brottas på färjans elaka heltäckningsmatta och till följd av det, skrapat upp både ansikte och knän till syfilis-liknande sår. På väg till Dark Tranquillity möts vi även av ett glatt ekipage hårdrockare som vrålandes kör kundvagnsrally nedför trapporna med tre ursinniga båtvärdar efter sig. Själv blir jag därtill attackerad av en full vegan som illmarigt kladdar ner min bara mage med fyllningen i sin wrap, vari det sedan blir jag som får ta till flykten då jag som hämnd dränkt hans dyrbara dreads med jäger.

Close Up båten bjöd denna gång på flera lockande band som Meshuggah, Dark Tranquillity, The Kristet Utseende, Crucified Barbara och Crashdïet mfl . God stämning blandades med bra musik och mycket trevligt folk. Som sommarens sista festival fast inomhus tuffade Close-Up båten över Östersjön och tillbaka berikande oss passagerare med flera nya erfarenheter och nyupptäckta band. Dygnet på Close Up båten var kort och gott helt enkelt strålande, och jag varken såg eller träffade en enda missnöjd hårdrockare under min tid ute på havet. På den officiella efterfesten på Rocks, (där även sångaren Simon Cruz från Crashdïet tog sig en vända) fortsatte festen fram till på morgonen och stämningen var precis lika hög – om inte högre(?) där! En mycket lyckad helg med all ära till Close Up med andra ord!

Namn* Kommentar*
E-post  
     


  Skribent: Mia Marjorie
|Hem|