Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

 

  Sweden Rock Festival

Hårdrockarnas Mecka, hit kommer alla som har någon form av anknytning till hårdrock. Stor fyradagarsfestival som bjuder på fest, marknad, kulinariska upplevelser och såklart – hårdrock! Festivalen startades 1992 och man kan väl i all enkelhet säga att alla namn värda att nämna har spelat här.

-En kort historik-
Fröet till det som idag är en av världens mest välrenommerade rockfestivaler såddes 1992, då under namnet Sommarfestivalen i Olofström. Tanken var att bjuda publiken på klassisk rock, hårdrock, folkmusik, visor, blues och annan musik som var tämligen ovanlig på svenska festivaler på den tiden, och det första året spelade bland andra Nazareth och Wishbone Ash.

Festivalen flyttade året därpå till Karlshamn och bytte då namn till Karlshamn Rock Festival. Under åren i Karlshamn 1993-1997 blev festivalen sakta men säkert en mer renodlad rockfestival istället för, som fallet var från början, en blandning av väldigt många musikgenrer. Band som Lynyrd Skynyrd, Black Sabbath (med Tony Martin på sång), Bachman Turner Overdrive och Fleetwood Mac spelade alla i Karlshamn under dessa år.

1998, då festivalen hade vuxit ur kostymen i Folkets Park i Karlshamn, flyttades den till Sölvesborgs kommun och samma stora fält i den lilla byn Norje där festivalen fortfarande ligger idag. Namnet Karlshamn Rock Festival behölls tills vidare och premiäråret i Norje bjöd på band som Blue Öyster Cult, Status Quo, Simple Minds (!) och Dee Snider.

1999 ändrades namnet till Sweden Rock Festival. Fokuset på hårdrock blev ännu tydligare, med bland andra Manowar, Mercyful Fate och Motörhead i startfältet.

2001 fick festivalen ny ledning och sedan dess har festivalen sakta men säkert ökat i volym (sedan 2010 har vi dock en maxgräns på 33 000 besökare för att komforten inte ska bli lidande). Idag är Sweden Rock en av de mest berömda rock- och metalfestivalerna i världen med 33000 besökare från över 50 olika länder varje år. Band och artister som Kiss, Black Sabbath, Guns n' Roses, Rush, Judas Priest, Aerosmith, Ozzy Osbourne, Whitesnake, Accept, Alice Cooper, Soundgarden, Mötley Crüe, Scorpions, Volbeat, ZZ Top, Sabaton, In Flames med flera har alla spelat hos oss genom åren.


Sweden Rock Festival hålls alltid i början av juni.

http://swedenrock.com


Namn* Kommentar*
E-post  
     

Sweden Rock nytt Sweden Rock nytt Skriven 2019-02-08 12:29:37
Låt oss presentera de sista 14 banden till Sweden Rock Festival 2019.

Ett av världens största extrema metalband, Behemoth, återvänder till Sweden Rock med en större scenproduktion än någonsin.
LOK återuppstår när de andra faller och gör sin första spelning på 17 år.
Turbonegros forne frontman Hank von Hell gör Sweden Rock-debut.
Lillasyster sköter nationaldagsfirandet.
Och så har vi även fått klart med Lucifer, Rock på Svenska: En hyllning till Strängen, Dizzy Mizz Lizzy, Pete Way Band, The Bones, Darkane, OZ, Brothers of Metal, Burning Witches och Sölvesborgs egna Dust Bowl Jokies.
Därmed är samtliga 82 akter på plats och årets startfält är komplett. Detaljerat spelschema släpps inom kort.
Sweden Rock nytt Sweden Rock nytt Skriven 2019-02-04 12:12:04
Tillsammans med Studiefrämjandet Musik presenteras idag de åtta Nemis-band som i sommar får chansen att visa upp sig för Sweden Rock-publiken.
Idag har vi glädjen att presentera de åtta nya band som i sommar får chansen att visa upp sig på landets största rockfestival. För 14:e året i rad arrangeras Studiefrämjandets scen Nemis - New Music in Sweden - på Sweden Rock Festival.
Årets Nemis-startfält bjuder på allt från melodiös metal, metalpunk och visual kei till dödsmetall och thrash.
- Vi är glada över att återigen kunna presentera en riktigt spännande line-up av Nemis-band på Sweden Rock, säger Martin Forssman, promotor på Sweden Rock Festival.
- I år var det glädjande nog extra svårt för Studiefrämjandets jury att sålla ut de åtta banden, vi hade fått massor av intressanta ansökningar i olika subgenrer. Framtiden för rock och metal i Sverige ser verkligen ljus ut!
Hälften av de utvalda banden skulle enligt årets plan bestå av minst 50% kvinnliga medlemmar eller frontas av en kvinna, ett mål som nu uppfylls.
- Tillsammans med satsningen på Sweden Rock-kollo som vi också gör med ihop, tycker vi att det här sänder en signal om att hårdrocken är till för alla, oavsett om du vill stå på scenen eller i publiken. Det säger Emma Heimersson, utvecklingsledare för musikverksamheten inom Studiefrämjandet.
NEMIS-band på Sweden Rock Festival 2019:
BatAAr
BatAAr är ett ”visual kei”-metalband från Göteborg med över 500.000 totala följare på Twitter, Instagram och Facebook samt över en miljon visningar på YouTube. Bandet har turnerat i både Japan och Europa och haft med sin musik i storspelet Tekken 7. De senaste två åren har alla bandets släpp direkt debuterat som #1 på iTunes svenska rocklista. Följ med in i BatAArs värld och upplev en blandning musikaliska och visuella intryck som du inte trodde fanns!
Cobra Cult
Cobra Cult bildades i slutet av 2015 och en hel del spelningar runt om i landet har följt sedan dess. 2018 släpptes den självbetitlade debutplattan som producerades av Tomas Skogsberg (Sunlight Studios) och Joel Grind (Toxic Holocaust). Cobra Cult är baserade i Stockholm och benämner sin musik som "Rock'n'rollish metalpunk" - en blandning av The Misfits, Monster Magnet och L7.
Electric Hydra
Electric Hydra från Stenungsund bildades sent 2017 och har under 2018 hunnit med en hel delspelningar, bland annat på Göteborgs Kulturkalas och som support till bandet Lucifer. 2019 kommer nya singlar släppas digitalt och en sjutumsvinyl är planerad att släppas på Moondawn Records. Rekommenderas för dig som tycker att Kyuss gärna kunde vara lite flummigare, eller att Hawkwindinte är tunga nog.
Gravestone
Rå och svängig dödsmetall i punkens anda! Gravestones EP ”Rotten kill” (2017) spred sig snabbt inom undergroundkretsarna och i fjol släpptes debutplattan ”Sickening” som rankades högt i recensioner ochhar blivit hyllad av bland andra Trevor Strnad från The Black Dahlia Murder. Efter bara ett fåtal spelningar i Tyskland, Nederländerna och hemstaden Växjö är det nu dags för festivaldebut i hemlandet.
In Silence
Sedan starten 2016 har detta Karlstadsgäng börjat skapa sig ett rykte som ett innovativt, modernt metalband. Melodiska inslag, kraftfulla och tunga låtar med vissa lugnare partier och stark kvinnlig sång resulterar i en atmosfärisk mix. Ny musik kommer under 2019.
Scarlet
På scen utspelas en blandning av dans, teater och musik. Tänk Alice Cooper fast med vampyrer och inte lika utdraget.” Så beskrev sajten Crank It Up nyligen soloartisten Scarlet, en tidigare kyrkosjungande sopran som numera både sjunger och rappar backad av ett band som spelar tung, mörk rock med popliknande arrangemang. Scarlet har under 2018 släppt tre singlar och till sommaren 2019 släpps hennes första EP.
Sins In Vain
Inspirerade av precisionen hos In Flames och klarheten hos Evanescence säger sig Sins In Vain vilja kämpa för allas lika värde och riva ner begränsande föreställningar om att metal måste innebära en hård yta och en viss typ av lyssnare. Bandet, som startades 2005, vill istället tilltala både popälskare och inbitna hårdrockare med en modern, melodiös metal som är till lika delar kraftfull och varsam.
The Generations Army
Från Höör i centrala Skåne kommer unga bandet The Generations Army. Då influenserna är band som Metallica, Slayer och Exodus är det förstås thrash metal som gäller, med köttiga gitarriff, dubbelpedal, manglande bas och sång som påminner om en ung James Hetfield. I början av 2017 släpptes debutplattan “Still Screaming” och ett år senare kom EP:n “Voices and Visions” med tillhörande musikvideo. Ny fullängdare är planerad för 2019.
60 av totalt 82 akter till 2019 års Sweden Rock Festival är därmed presenterade, inklusive bland andra Kiss, Ritchie Blackmore’s Rainbow, Def Leppard, ZZ Top, Slayer, Tenacious D och Disturbed.
Både 3- och 4-dagarsbiljetter inför 2019 är sedan länge slut, likaså 1-dagsbiljetterna till fredagen den 7 juni. Det finns fortfarande några torsdags- och lördagsbiljetter kvar, samt även några 4-dagars VIP.
Sweden Rock är Skandinaviens största hårdrocksfestival. Varje år lockas besökare från ca 50 länder till Sölvesborg, där de bjuds på över 80 konserter i en mix av klassisk rock, hårdrock, sydstatsrock och metal. Sweden Rock är känt för att hålla en hög nivå på service, och den vänskapliga atmosfären har blivit ett av festivalens främsta signum. Utöver den årliga festivalen har Sweden Rock numera ett tidningsmagasin, drycker och livsstilsprodukter samlade under sitt varumärke.
Sweden Rock nytt Sweden Rock nytt Skriven 2018-10-29 10:21:59
Kiss, Rainbow, Def Leppard och ytterligare 14 band - första akterna inför Sweden Rock Festival 2019 klara

KISS: Enda Sverigestoppet under avskedsturnén blir på Sweden Rock Festival 2019.
Årets Sweden Rock Festival sålde slut på en vecka och blev en stor succé med fantastisk väder, underbar stämning och massor av bra hårdrock. Biljetterna till 2019 års festival släpps på torsdag klockan 11.00 och nu kan vi äntligen presentera de första banden!
Efter en 45 år lång och fullständigt osannolikt framgångsrik karriär utannonserade Kiss nyligen sin avskedsturné. Nu är det klart att det enda stoppet i Sverige på sommarens Europadel av turnén görs på Sweden Rock Festival fredagen den 7 juni. Bandet låter hälsa att vi kan räkna med två timmar av odödliga klassiker och den mest spektakulära scenshow de någonsin turnerat med!
När en av hårdrockens absolut mest legendariska gitarrister, Ritchie Blackmore, efter 20 år av mestadels akustisk medeltidsmusik bestämde sig för att börja spela hårdrock igen var det förstås en smärre sensation. Hans återupplivade band Ritchie Blackmore’s Rainbow har dock varit extremt selektiva med framträdanden sedan comebacken och så verkar det fortsätta – i sommar gör de bara fyra konserter i Europa. Lyckligtvis blir en av dem på Sweden Rock Festival!
Här är samtliga 17 band som hittills är klara för nästa års festival:
KISS
RITCHIE BLACKMORE’S RAINBOW
DEF LEPPARD
AMON AMARTH
DEMONS & WIZARDS
ARCH ENEMY
HAMMERFALL
KROKUS
SKID ROW
AT THE GATES
ANNIHILATOR
MAGNU
JOE LYNN TURNER
ULI JON ROTH
DEATH ANGEL
DEMON
BEAST IN BLACK
Ytterligare 65 akter, inklusive en del riktigt starka namn, återstår att presentera!
Sweden Rock Festival anordnas i Sölvesborg 5-8 juni.
Biljetterna släpps torsdagen den 1 november klockan 11.00.
Mer info om banden och festivalen finns på www.swedenrock.com
Sweden Rock nytt Sweden Rock nytt Skriven 2018-10-29 10:10:02
Klart för nytt Sweden Rock-kollo

Ett sätt att komma framåt när det gäller jämställdhet inom hårdrocksgenren är att skapa bättre förutsättningar för unga kvinnor som vill spela hårdrock. Popkollon är en sedan länge beprövad metod för att stimulera intresset hos allmänt pop- och rockintresserade. Nu är även hårdrockskollot här för att stanna – i form av Sweden Rock-kollo. Kollot som hade premiär i somras arrangeras av Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival, och får nu en förlängning.
- Efter årets succé har det känts självklart att kollot skulle få någon slags fortsättning. Nu kan vi glatt avslöja att beslutet är taget och planeringen tillsammans med festivalen igång, säger Jonas Kofod, utvecklingsledare för kulturområdet hos Studiefrämjandet nationellt.
Årets kollo anordnades i anslutning till Sweden Rock Festival under tre dagar i juni. Platsen var Hällevikslägret och 20 deltagare i åldern 13-17 år fick plats. Förutom hårdrocksstudier i form av både teori och praktik ingick ett studiebesök på festivalområdet där deltagarna fick komma ”behind the scenes”.
Sofia Lindqvist Lacinai, marknadschef och vice VD på Sweden Rock Festival om vad satsningen betyder för festivalen:
Det här kollo-samarbetet är fantastiskt på alla sätt, och det är extra roligt att det verkar vara nästan lika uppskattat av vår festivalpublik i allmänhet som av kollo-deltagarna själva. Hejaropen har vi fått både på våra sociala medier och direkt av besökarna under själva festivalen.
- Tillsammans med Nemis-scenen, som vi också gör tillsammans med Studiefrämjandet, skapar vi förutsättningar för en mer jämställd framtid inom hårdrocken i Sverige, säger Sofia.
Fler kollodagar 2019
Deltagarna i årets kollo var nöjda med allt utom en sak. Det var för kort. Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival planerar därför för en utökning av antalet kollodagar från tre till fyra.
Intresseanmälan kan lämnas redan nu via Studiefrämjandets hemsida.
Läs mer och se vår nya film om årets kollo på: www.studieframjandet.se/swedenrockkollo
Sweden Rock nytt Sweden Rock nytt Skriven 2018-04-06 01:20:44
De sista banden till årets Sweden Rock Festival är nu klara och därmed är samtliga 83 akter bekräftade.
De sista banden ut är Backyard Babies, Battle Beast, Dark Tranquillity, Stratovarius, Dark Funeral, Lacuna Coil, Crashdïet, Misery Loves Co, Pestilence, The Raven Age och Rockklassiker Allstars. Dessutom kommer Astral Doors att sköta årets nationaldagsfirande onsdagen den 6 juni.
Tyvärr måste vi även informera om att Electric Mary ställer in sin spelning av hälsoskäl.
Vi jobbar nu för fullt med att färdigställa årets spelschema och hoppas kunna presentera det inom kort!
Sweden Rock är Skandinaviens största hårdrocksfestival. Varje år lockas besökare från ca 50 länder till Sölvesborg, där de bjuds på över 80 konserter i en mix av klassisk rock, hårdrock, sydstatsrock och metal. Sweden Rock är känt för att hålla en hög nivå på service, och den vänskapliga atmosfären har blivit ett av festivalens främsta signum. Utöver den årliga festivalen har Sweden Rock numera ett tidningsmagasin, drycker och livsstilsprodukter samlade under sitt varumärke.
Sweden Rock Festival | FESTIVALPHOTO