Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

 

  Sweden Rock Festival

Hårdrockarnas Mecka, hit kommer alla som har någon form av anknytning till hårdrock. Stor fyradagarsfestival som bjuder på fest, marknad, kulinariska upplevelser och såklart – hårdrock! Festivalen startades 1992 och man kan väl i all enkelhet säga att alla namn värda att nämna har spelat här.

-En kort historik-
Fröet till det som idag är en av världens mest välrenommerade rockfestivaler såddes 1992, då under namnet Sommarfestivalen i Olofström. Tanken var att bjuda publiken på klassisk rock, hårdrock, folkmusik, visor, blues och annan musik som var tämligen ovanlig på svenska festivaler på den tiden, och det första året spelade bland andra Nazareth och Wishbone Ash.

Festivalen flyttade året därpå till Karlshamn och bytte då namn till Karlshamn Rock Festival. Under åren i Karlshamn 1993-1997 blev festivalen sakta men säkert en mer renodlad rockfestival istället för, som fallet var från början, en blandning av väldigt många musikgenrer. Band som Lynyrd Skynyrd, Black Sabbath (med Tony Martin på sång), Bachman Turner Overdrive och Fleetwood Mac spelade alla i Karlshamn under dessa år.

1998, då festivalen hade vuxit ur kostymen i Folkets Park i Karlshamn, flyttades den till Sölvesborgs kommun och samma stora fält i den lilla byn Norje där festivalen fortfarande ligger idag. Namnet Karlshamn Rock Festival behölls tills vidare och premiäråret i Norje bjöd på band som Blue Öyster Cult, Status Quo, Simple Minds (!) och Dee Snider.

1999 ändrades namnet till Sweden Rock Festival. Fokuset på hårdrock blev ännu tydligare, med bland andra Manowar, Mercyful Fate och Motörhead i startfältet.

2001 fick festivalen ny ledning och sedan dess har festivalen sakta men säkert ökat i volym (sedan 2010 har vi dock en maxgräns på 33 000 besökare för att komforten inte ska bli lidande). Idag är Sweden Rock en av de mest berömda rock- och metalfestivalerna i världen med 33000 besökare från över 50 olika länder varje år. Band och artister som Kiss, Black Sabbath, Guns n' Roses, Rush, Judas Priest, Aerosmith, Ozzy Osbourne, Whitesnake, Accept, Alice Cooper, Soundgarden, Mötley Crüe, Scorpions, Volbeat, ZZ Top, Sabaton, In Flames med flera har alla spelat hos oss genom åren.


Sweden Rock Festival hålls alltid i början av juni.

http://swedenrock.com


Bevakade festivaler:

    Sweden Rock Festival 2000

    Sweden Rock Festival 2003

    Sweden Rock Festival 2004

    Sweden Rock Festival 2005

    Sweden Rock Festival 2006

    Sweden Rock Festival 2007

    Sweden Rock Festival 2008

    Sweden Rock Festival 2009

    Sweden Rock Festival 2010

    Sweden Rock Festival 2011

    Sweden Rock Festival 2012

    Sweden Rock Festival 2013

    Sweden Rock Festival 2014

    Sweden Rock Festival 2015

    Sweden Rock Festival 2016

    Sweden Rock Festival 2017

    Sweden Rock Festival 2018

    Sweden Rock Festival 2019

    Sweden Rock Festival 2022

Namn* Kommentar*
E-post  
     

Sweden Rock nytt Sweden Rock nytt Skriven 2022-11-12 04:24:12
I augusti utannonserades det att ett av metalhistoriens största och viktigaste band, Pantera, återförenas för bandets första turné på över 20 år. Nu är det klart att Phil Anselmo och Rex Brown tar sitt Pantera till Sweden Rock Festival i sommar! Konserten blir det enda Sverigestoppet på turnén!
Klara för sommarens festival är även det franska, progressiva metalbandet Gojira, de polska extremmetallarna Behemoth samt det amerikanska rock/metalbandet Clutch.
Sedan tidigare är Iron Maiden, Ghost, Mötley Crüe och Def Leppard bekräftade för festivalen.

PANTERA
Under årtiondet 1990-2000 var Pantera det största, mest inflytelserika brutala metalbandet i världen. På fem album, där thrash förenades med Texas-attityd, omdefinierades genrens regelbok för alltid. 2003 lades bandet ner, och brödraduon Dimebag (gitarr) och Vinnie Paul (trummor) dog 2004 respektive 2018. Nu har återstoden av den klassiska sättningen, Rex Brown (bas) och Phil Anselmo (sång), blåst nytt liv i Pantera och gensvaret hittills visar tydligt hur intensivt saknat bandet varit.

BEHEMOTH
De fick ställa in med kort varsel 2019 - men nu, äntligen, ska SRF-publiken få återse ett av vår tids största extrema metalband. Behemoth bildades 1991 som rent black metal-band, gick senare över till spelteknisk death metal och har därefter sprängt gränser på djärvt artistiska verk som "The Satanist" (2014), "I loved you at your darkest" (2018) och "Opvs contra natvram" (2022). Ett band i nuet, och ett band för framtiden.
Sweden Rock nytt Sweden Rock nytt Skriven 2022-02-13 04:14:10
Nu är de sex sista banden till Sweden Rock Festival 2022 klara: SAXON, NATIONALTEATERNS ROCKORKESTER, ERIC GALES, DIRTY HONEY, BOMBER och ROCKKLASSIKER ALLSTARS.

SRF-publikens stående favoriter Saxon återvänder alltså till Norje, och med sig i bagaget har de sitt senaste album”Carpe diem” – det 24:e i ordningen. Saxon spelar fredagen den 10 juni.

Nationalteaterns Rockorkester kallar sin turné ”Sista chansen!”, så fansen får ta det som en hint och passa på att sjunga med i klassiker som ”Livet är en fest”, ”Bängen trålar” och ”Jack the Ripper” medan de kan. Nationalteatern spelar på SRF fredagen den 10 juni.

Gitarristen Eric Gales är känd som underbarnet som debuterade redan vid 16 års ålder och snabbt blev en av sin generations mest hyllade gitarrister. Eric Gales spelar på SRF fredagen den 10 juni.

Dirty Honey från Los Angeles är ett nytt, ungt band som spelar klassisk, rå, hårdrock'n'roll. Debut-EP:n kom 2019 och hyllades varmt i pressen. Dirty Honey spelar på SRF torsdagen den 9 juni.

Bomber från Malmö spelar traditionell, fartfylld 80-talshårdrock av jeansvästmodell, och släpper i dagarna debutalbumet ”Nocturnal creatures”. Bomber spelar på SRF lördagen den 11 juni.

Rockklassiker Allstars är en SRF-institution där olika konstellationer av respekterade musiker från Sveriges rockscen som överöser publiken med klassiker som vi alla känner och älskar. Vilka som medverkar denna gång kommer att utannonseras senare, men Rockklassiker Allstars spelar i alla fall på SRF fredagen den 10 juni.

89 akter på plats, och 2022 års startfält är komplett!
Sweden Rock nytt Sweden Rock nytt Skriven 2020-02-27 13:48:20
Ett av Sveriges största rockband, The Hellacopters, återförenades inför SRF 2016 och kommer nu på allmän begäran tillbaka till Sölvesborg. Det gör även det klassiska 70-talsbandet 10cc, som ligger bakom hits som ”I´m not in love”, ”Dreadlock holiday”, ”The things we do for love” med många fler och som nyligen var föremål för en intressant dokumentär som finns på SVT Play.

Därtill kommer Thin Lizzy-avknoppningen Black Star Riders, det schweiziska folk metalbandet Eluveitie, den kanadensiska metaldrottningen Lee Aaron, de progressiva sludgerockarna Baroness, de brittiska partyrockarna The Wildhearts, det klassiska svenska death metalbandet Grave, de brasilianska kultthrasharna Violator, det nya danska death metalhoppet Baest, den amerikanske rock’n’roll-gitarristen Warner E. Hodges Band samt de svensksjungande folkmetallarna Fejd.

Ytterligare 12 akter återstår att presentera. Mer info om de hittills släppta artisterna och festivalen finns på www.swedenrock.com.
Sweden Rock Nytt Sweden Rock Nytt Skriven 2020-02-11 14:49:52
För 15:e året i rad: Sweden Rock och Studiefrämjandet presenterar sommarens NEMIS-band.

För 15:e året i rad: Sweden Rock och Studiefrämjandet presenterar sommarens NEMIS-band.

METALITE, AGONIZE THE SERPENT, DEATH BY HORSE, HEXED, MASS WORSHIP, BROWSING COLLECTION, ELDEN och HONEYBURST - så heter årets NEMIS-band på Sweden Rock Festival.

För 15:e året i rad presenterar Sweden Rock - tillsammans med Studiefrämjandet - de åtta svenska "up and coming-band” som ges möjlighet att visa upp sig för den fantastiska festivalpubliken.
NEMIS står alltså för New Music In Sweden, och 2020 års startfält bjuder på allt från 70-talsinspirerad rock och melodisk metal till hybrider mellan punk och hårdrock samt brutal metal.

NEMIS-band på Sweden Rock Festival 2020:

Metalite
Stockholmska Metalite spelar refrängstark melodisk metal med influenser från det tidiga 00-talets trancesound. Medlemmarna har meriter från band som Captain Black Beard, Imber och Castillion. Bandet har två album i ryggen, ”Heroes in time” (2017) och ”Biomechanicals” (2019), den sistnämnda debut för nuvarande sångerskan Erica Ohlsson och båda producerade av legendaren Jacob Hansen.

Agonize The Serpent
Agonize The Serpent från Falkenberg spelar energisk metalcore med rötter i såväl melodisk death metal som punk. Sedan starten 2015 har de utgettEP:n ”Under a serpent's oath” (2016) och albumet ”Pray for a plague” (2018). Bandets inspelningar har väckt genslag även internationellt och live har de fått visa framfötterna tillsammans med band som The Unguided, Corroded och Lillasyster.

Death By Horse
Skånska Death By Horse går in för refrängstark punk och bildades 2015. Debutalbumet ”This too shall pass” utgavs digitalt 2016 och blev en stor framgång, följd av en fysisk release 2018. 2019 kom uppföljaren ”Reality hits hard” som blev en ännu större favorit hos både publik och kritiker. Bandet har även flera Europaturnéer i ryggen med bland andra Agnostic Front och Teenage Bottlerocket.

Hexed
Hexed från Uppsala spelar mörk och melodisk metal med progressiva inslag och manlig growlsång som komplement till utomordentliga leadsångerskan Tina Gunnarsson. Bandet bildades 2015 och har inte legat på latsidan: de har i tur och ordning släppt tre singlar, enEP, och debutalbumet ”Netherworld” (2018). De har också skaffat sig ett rykte som bra liveband och album nummer två är redan på väg.

Mass Worship
Mass Worship från Stockholm spelar mörk och brutal metal, vars smutsiga old school-sound med deathcrust-inslag kombineras med influenser från modern metal. Bandet bildades så sent som 2018 av medlemmar med mångårig erfarenhet från scen och studio, och debutalbumet ”Mass Worship” som utgavs i oktober 2019 har redan fått underjorden att surra intresserat.

Browsing Collection
Browsing Collection från Skövde spelar en svängig hybrid av punk och metal och har hunnit med mycket sedan starten 2008. Ett flertal priser och uppdrag förTV, internationellt turnerande och hela sex skivsläpp, inräknat aktuella albumet ”Cyber space buffet”. Bandet har hyllats vida kring både som live- och studioakt och är även engagerade i det årliga representationsbefrämjande musikkollot Sweden Rock-kollo.

Elden
Elden från Karlstad står för tunga riff, snygga refränger och sväng inspirerade av Mastodon, Baroness, The Sword samt 70- och 80-talet. De bildades 2012 ochEP:n ”Atlas” kom 2015. Elden fann sitt sound på allvar på debutalbumet ”Death & fear”, som också vann stor uppskattning. I januari 2020 kom så deras första platta för Fuzzorama Records: ”Nostromo”, baserad på rymdens mörker, oändlighet och kyla.

Honeyburst
Honeyburst från Halmstad bildades 2017 som powertrio men är numera en kvartett med Hammondorgel. Deras sound är, kanske inte helt överraskande, influerat av det tidiga 70-talet och namn som Beck Bogert & Appice, Deep Purple, ZZ Top och Black Sabbath. Debutalbumet ”Space and time” släpptes i september 2019 och det är ett verk där sväng och positiv atmosfär är honnörsord.
Sweden Rock är Skandinaviens största hårdrocksfestival. Varje år lockas besökare från 60 länder till Sölvesborg, där de bjuds på 90 konserter i en mix av klassisk rock, hårdrock, sydstatsrock och metal. Sweden Rock är känt för att hålla en hög nivå på service, och den vänskapliga atmosfären har blivit ett av festivalens främsta signum. Utöver den årliga festivalen har Sweden Rock numera ett tidningsmagasin, drycker och livsstilsprodukter samlade under sitt varumärke.
Sweden Rock nytt Sweden Rock nytt Skriven 2020-02-09 03:19:47
Nu blir det bättre mobiltäckning!
För att maximera trivsel och bekvämlighet för er besökare jobbar vi just nu med en lång rad förbättringar inför sommarens festival. Vi har redan berättat om att själva festivalområdet blir rejält mycket större, och mer detaljerad info om detta - och andra förbättringar - kommer under våren.

Men för att pigga upp denna måndag lite kan vi redan idag berätta att det nu står klart att det kommer att byggas en helt ny mobilmast på festivalområdet - och därmed kommer mobiltäckningen att förbättras avsevärt.

Den nya mobilmasten byggs av operatören Tre, men övriga mobiloperatörer kommer också att ges möjlighet att nyttja den.

Goda nyheter för alla som vill ringa hem, surfa eller dela sina festivalupplevelser på sociala medier, med andra ord!
Sweden Rock Festival | FESTIVALPHOTO