Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Grá - en fulländad black-metal platta. | FESTIVALPHOTO
 

Grá - en fulländad black-metal platta.

Grá har gjort den perfekta skivan! I alla fall om man får tro Andreas ”Heljarmadr” Vingbäck, sång och gitarr, som bildade bandet tillsammans med Dimman Ljungi, trummor, för drygt ett år sedan. Idag, 2011-11-11 släpps första och självbetitlade fullängdaren och i samband med den en video.
- Två av våra statister höll på att stryka med under inspelningen, berättar Heljarmadr på telefon från Stockholm. Vi hade arrangerat en inspelningsplats ute i skogen med hängsnaror och facklor där statisterna skulle ligga som lik i väntan på att bli nergrävda. Två av dem blev lite överexalterade och lekte för inlevelsefullt med hängsnarorna så de svimmade och spydde men allt gick slutligen bra och det mesta fastnade på film.

Videon illustrerar låten ”Kraft” och på skivan är musik och lyrik ett sätt att utforska jordelivets slutfas eller kanske gränslandet mellan liv och död.
- All filosofi berör döden och det är ju det enda vi vet med säkerhet kommer att hända. Det kan nog vara vackert men väcker givetvis många frågor, menar Heljarmadr som refererar till grekisk mytologi och symboliken i färden över Styx på Karons flotte till Hades.
- Döden kan ju vara både ett slut och en början men det vet vi inget om och vad som händer efter att vi betalat Karon och kommit till de dödas rike blir temat för nästa platta.
Grá startade som ett sidoprojekt till andra åtaganden som de båda har i bland andra Cursed 13, Spazmosity och Domgård.
- Vi ville göra något mindre invecklat och betraktade då Grá som ett inspirationsband. EPn ”Helfärd” som kom förra året är helt improviserad och då gjorde vi bara vad som föll oss in men det blev så pass bra att vi kunde släppa det ifrån oss till Unexploded Records, berättar Heljarmadr.
Grá har sedemera kommit att leva sitt eget liv och är ingen bisyssla längre och numera ingår också AirikR på bas och Isengrim, gitarr, i sättningen. Inspelningen av den aktuella fullängdaren har dock skett under Heljarmadr och Dimmans fulla kontroll.
- Vi har spelat in och mixat allt själva och på den här skivan har inget lämnats åt slumpen. Den är gedigen och varje ton är planerad. Det är den perfekta skivan. Den är fulländad och speglar våra ambitioner att återskapa känslan som fanns inom framförallt norsk black metal förr.
Grá gör ganska minimalistisk musik och det har visat sig fungera bra live. Närmast kommer de att uppträda på Forlorn Fest som går av stapeln i Umeå första helgen i december och när jag undrar om Heljarmadr har någon avslutande hälsning får jag ett kort och koncist:
-Farväl.

Skribent: Eva Grahn
Jag har inte Facebook


|Hem|