Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
På coola Häng Bar i Malmö gör Wolfsblood premiär | FESTIVALPHOTO
 

På coola Häng Bar i Malmö gör Wolfsblood premiär

Review2468_Hang_Bar

Den senaste tiden har jag flera gånger fått frågor från folk i andra delar av landet vad det är för ett nytt och coolt spelställe Malmö begåvats med.
Det är Häng Bar på Möllevången där en av stadens mer namnkunniga musikprofiler, David Javue, får styra och ställa över bandbokningar och val av Dj´s.

Han är välkänd inom punkscenen och ett av hans tidiga band ”Puke” har hyllats och hypats av Fenriz i Darkthrone. ”Approved by Fenriz” är ett vedertaget begrepp bland kanske främst black-metalfans men det som Fenriz gillar kommer per automatik att få fler lyssnare.
Det är tidig vardagskväll när vi träffas på Häng Bar och stället är än så länge glest befolkat. För Malmöiter som gillar tuff musik är adressen och lokalerna välkända då flera tidigare krögare förstått att satsa på just den publiken.
-Jag fick frågan av nuvarande krögare om att ansvara för musiken här och ambitionen har varit att skapa en kvarterskrog med livemusik, berättar David.
Möllevången är ett bostadsområde men ett synnerligen krogtätt sådant. Det betyder att man måste hitta arbetsformer som i möjligaste mån reducerar störningar för de boende i huset så därför gäller en överenskommelse om att lägga spelningar uteslutande på fredagar och lördagar och att banden måste avsluta senast 22.00.
-Det fungerar bra, säger David Javue. Folk har lärt sig att komma i tid och bara för att banden slutar spela relativt tidigt så är inte festen slut för det. Band som spelat på större ställen i stan har kommit hit för att efterfesta istället för att sitta backstage och dricka gratisöl. Det är kul för oss!
David Javue poängterar att Häng Bar inte är ett konsertställe eller en klubb.
-Det är i första hand en kvarterskrog men med en tuffare musikalisk inriktning och grundtanken är att det ska hållas på D.I.Y-nivå. Jag vill inte ta mer än 40 spänn i dörren och jag vill inte boka upp en hel säsong. Max ett par månaders framförhållning med några luckor så att man kan spontanboka något intressant.
Band som vill ge konserter och ha mer än ersättning för utlägg bör alltså vända sig till andra arrangörer eller bokare.
-Det här är back to basic och det fungerar i en stad som Malmö som har en så stark punkscen, säger Javue som låter hälsa att han inte alltid är skitsnabb med att svara på mail.
-Men jag svarar alltid, förr eller senare.
Med mångårigt engagemang i olika band som tidigare nämnda ”Puke”, ”Lisa Gives Head”, ”Moderat Likvidation” och ”CDCP” har han förstås etablerat många internationella kontakter och kunde därigenom ställa upp ”Endless Grinning Skulls” från Nottingham för ett par veckor sedan och på fredag den 15 mars är det dags för ytterligare ett internationellt besök då ”Holy” från Italien gästar Malmö.
Men, sorry ”Holy”, den stora grejen på fredag är inte ert besök. Det är Wolfsblood som gör sin absolut första spelning.
”Wolfsblood” är resultatet av en annan skånsk metalprofils ambitioner, Richard Lion, som verkat i bland andra ”Flegma”, ”Tenebre” och ”Funhouse” och det är från de två sistnämnda vi känner till gitarrist Fredrik Täck. På sång finner vi Divina Nova, tidigare i ”Twilight Orchestra” och basen hanteras av Sanna Rönngård, ex ”Daddys Little Secret” och ”Baseborn”.
Stefan Elfgren från ”Moderat Likvidation” sitter på trumpallen och jag frågar Richard vad vi kan vänta oss på fredag då de gör världspremiär på Häng Bar.
-Det kommer att bli ett nio låtar långt röj. Det kommer att låta högt och vara bra tryck. Jag har ju inte spelat live på över nio år så jag är ju extra taggad, säger han per telefon.
”Wolfsblood” tillbringade en helg i Studio Bengt i Lund i december för att spela in fyra låtar.
-Det blev bra. Jag är nöjd så nu har vi lite försiktigt börjat sprida demon till skivbolag och se vilken respons vi får. Men vi lirar i första hand för att det är kul, berättar Lion.
De som vill tjuvlyssna innan fredagens evenemang kan göra det här; http://www.wolfsblood.se/


Var? Häng Bar, Kristianstadgatan 7B, Malmö
När? Fredag 15 mars 2013, 20.00-22.00
Vilka? Holy och Wolfsblood

David Javue och ”Wolfsblood” vill se er där!

Review2468_David_002

Skribent: Eva Grahn
Jag har inte Facebook


|Hem|