Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Intervju med AMON AMARTH - Johan Hegg 16/10 | FESTIVALPHOTO
 

Intervju med AMON AMARTH - Johan Hegg 16/10

Amon Amarth är just nu ute på en intensiv höst-turné med vapendragarna Entombed. En turné som krossar allt i sin väg. Jag fick möjligheten att sätta mig ner med Johan Hegg efter spelningen på KB i malmö.-Vad tycker ni om dagens regler angående ljudnivåerna?


"Inomhus funkar det väl. Det är värre utomhus och på festivaler är helt katastrofalt. Som på SRF så måste de skaffa fler högtalare, står man längst bak hör man ju inget! Jag tycker faktiskt att arrangörerna skall tvingas tillhandahålla öronproppar gratis. För då kanske man kan sätta en högre db-gräns. Att Manowar skulle köra 125db är ju helt sinnessjukt!"

-Hur känner ni igen era fans på stan?

"De kommer i små plasthjälmar med horn! De kan se lite hur som helst, kanske någon tröja på sig eller så kommer de fram och säger hej.
Nu på stan i Stockholm så går det nästan inte gå på stan utan att bli igenkänd.
Man är inte den killen som smälter in precis."

-Ni är sjukt stora i Tyskland, men hur står sig de nordiska fansen mot tyskarna?

"Faktiskt att döma på den här turnén jäkligt bra. Absolut. Det kommer en ny generation av hårdrockare som inte är så tråkiga som man själv var. Det skulle vara något som man verkligen älskade som Slayer t.ex annars röjde man inte."

-Ni när just ute på turné med Entombed. Hur är det?

"Det är jävligt kul. Vi känner varandra sedan gammalt. Det är som att gå till puben varje dag. Det är en intensiv turné så man kan inte festa till tre varje dag. Det går inte men vi har jävligt kul tillsammans."

Det enda som är tråkigt med den här turnén är det som hände med EVILE. Basisten Mike Alexander dog av en blodpropp i lungorna. Dem är förbaskat bra och det är så jävla... De kommer nog fortsätta som band men inte spela mer detta året. Dem skulle varit med i England men av respekt för EVILE så vill vi inte ta in ett nytt band men allt tyder på att vi måste göra det. Det är förbannat tradigt. Han var en bra kille."

- Videon till Guardians Of Asgaard är förbannat bra och låten kryddas med ett gästinhopp av LG Petrow på sång. Videon är sjukt välgjord och era senaste videos har haft en handling. Vad betyder videorna för er?

"De är klart, det som är coolt med en video är att man kan göra den så brutal eller som Rammstein riktigt snuskig. Alla kan titta på den på youtube eller som i Rammsteins fall på en porrsida! En video kan ge ett sånt jävla genomslag om den är bra. Därför är det viktigt, alla kan göra en video idag, det är inte svårt men man lägger inga pengar på dem. Även om en video inte visas på en TV kanal så finns det andra visningsmöjligheter. Är det en bra video, bra handling eller spektakulärt så titta folk."


- Efter jubileumsspelningen i Tyskland vid nyår spelade ni de fyra första studioalbumen i sin helhet. Skivor som sedan släpptes ommixade och med bouns-CD av live-spelningen. Nyversionen av The Crusher kom in på den Kanadensiska försäljnings-listan. Hur känns det?

"Ja det gjorde den faktiskt! Crusher är inte direkt min favorit men det är ju jäkligt kul. Det är jäkligt skönt. Men vi låter bättre live kanske? Vet inte varför. Nej men det kan bero på att det är en rätt så stökig skiva generellt. Låtarna är lite röriga, produktionen är lite stökig. Men vi låter lite bättre nu när vi spelar in och låtarna sitter bättre live. Lite tightare."

- Låten Cry Of the Black Birds låter så mycket bättre live än på skiva

"Ja den blir fylligare live. Det går inte att beskriva. Det är bra produktion på platta men det bli lite platt. Det blir mer dynamik live och låten gör sig bra live."


- Planer för 2010

"Vi kommer turnera haha. Vi kommer ta och avsluta turnén i vår eller vinter 2010, sen tar vi en paus på några månader kanske. Sen blir det att börja skriva lite nytt material. Får se sen när det blir lagt till hösten kanske...
Kanske göra någon DVD lite senare."

- Vad är ert favoritställe att spela på?

"På en klubb som denna får man säga är grymt när det är kanonpublik. Det som är sjukt med en klubbspelning är att man får komma så nära publiken och får kontakt. Så det ät jävla nice. Å andra sidan så är festival är ju jävligt ballt som Wacken, vad fan var det? 80.000 pers på Wacken. Det är svårt att beskriva hur det känns. Man får inte den här intensiteten men det är sjukt."

- Det värsta ni varit med om live?

"Spelningen på Summer Breeze 2007. Veckan innan hade vi kommit hem från Mexico och jag och Ted åkte på montezumas hämnd. Så vi hade eh ja... lösa i magen! Vi hade en bajamaja precis bredvid scenen och jag var beredd på att springa. Jag käkade imodium så det klarade sig. Man hade ingen energi kvar i kroppen efter och kunde inte hålla kvar maten."

- Den bästa livehändelsen?

"Rent spontant graspop metal meeting för två år sedan. Vi headlinade största tältet. När vi spelade var det helt smockfullt. Det stod folk överallt. Fullpackat och det stod folk utanför. Precis innan spelningen fick vi ett meddelande från en isländsk kille som skulle på spelningen. Han ville höra Fate Of Norns för att hans son hade dött. Bara 5 år gammal.
Det gick rakt igenom mig... När vi stod där på scen och kollade ut över publiken efter den här killen sa jag att vi tillägnade denna låten till den här killen som har förlorat sin son. Vi gjorde klart att vi ville köra den för honom. Det var som om hela tältet lyfte. Alla händer hela vägen bak rätt igenom hela låten.
Det var inte för vår skull utan det var verkligen för han. Det var helt galet. Fick gåshud. Överlag var det grym spelning med en fantastisk publik. Ljuset och allt föll på plats."

- Tre snabba
Öl eller vin

"ÖL gärna mörk"

- Grill eller hämtmat

"Grill mm"

- Vinter eller sommar

"Vinter haha"

-Tack för en mycket trevlig stund

"Tack"

Skribent: Stefan Vohnsen
Jag har inte Facebook


|Hem|