Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Labour of Love & Hate: An Underground Musical Journey Through Southeast Asia | FESTIVALPHOTO
 

Labour of Love & Hate: An Underground Musical Journey Through Southeast Asia

Review2832_John

I Malmö pågår just nu och fram till 10;e augusti fotoutställningen Labour of Love & Hate som visas på Scandinavian Photo alldeles vid Värnhemstorget. Fotografierna är ett axplock hämtade ur boken med samma namn och bakom dess tillblivelse står syskonen Lena och John Resborn.
Boken skildrar metalscenen i sydöstasien och är resultatet av fyra års arbete, mot alla odds, och frukten av en galen idé. I samband med utställningens öppningsvernissage höll John Resborn ett livligt föredrag om arbetet med boken både i de länder som syskonen besökt och bearbetningen av materialet fram till utgivning.
Det mest intressanta är förstås hur idén till projektet föddes då metalkulturen i de länder som skildras, Indonesien, Malaysia, Singapore och Thailand, är så underground att den är så gott som okänd annat än för de närmast berörda.

-Jag har tre passioner i livet, berättar John. Metal, resa och att fotografera. Jag ville hitta ett tema där jag kunde kombinera dessa och i samband med en semester i Thailand då vår mamma fyllde sextio stannade jag och Lena kvar med en tanke om att jag skulle fota konserter och hon skulle skriva korta texter. Via Myspace kom vi i kontakt med ett skivbolag i Singapore som i sin tur ledde oss vidare.

Väl hemkomna efter tre månader ägnade syskonen närmare åtta månader åt att försöka strukturera allt material.

-Allt spretade och vi hade ingen röd tråd. Då sa Lena att vi måste åka tillbaka och göra det rätt, berättar John.

Så blev det och på våren 2009 hade de valt ut guldkornen och företog en ny resa med skarpare fokus. John Resborn berättar att de naturligtvis utsattes för en del strapatser och motgångar, som då Lena blev rånad på sin diktafon mitt under en intervju, men att de genomgående blev makalöst väl bemötta.

Därefter övergår John att med stor humor redogöra för alla tiotals turer kring sökande efter förlag, redigerings-och bearbetningssvårigheter, otaliga uppskjutna dead-lines och den fyndiga lösningen kring finansiering, crowdfunding eller gräsrotsfinansiering.

Boken är alltså utgiven av Lena och John Resborn själva utan något förlag i ryggen och ambitionen att ge ut en snygg bok tycker jag har fullföljts till fullo. Det är en vacker och välarbetad skrift som skildrar musikens plats i vissa eldsjälars hjärtan. Det är med häpnad jag läser och bläddrar och på så vis får en inblick i en metalscen som verkar helt väsensskild från den jag hittills lärt känna.
Bokens tillkomst tog alltså fyra år och det är med påtaglig stolthet John Resborn presenterar den och sin vernissage.
-Vad vi nog egentligen är mest stolta över är att ha uppmärksammat de här människorna och deras passion för en musikstil som gör att många motarbetar dem och behandlar dem med förakt. Boken har fått ganska mycket uppmärksamhet i de länder vi besökt och därigenom bidragit till att ge metal en starkare legitimitet där. De kan säga ”titta här, folk åker ända från Sverige föra att göra en bok om oss”. Det är jag stolt över, avslutar John.

Boken är även släppt i England och kommer troligen ut på ett amerikanskt bolag senare i år. Med de första 1000 exemplaren medföljer dessutom en CD


Utställningen Labour of Love & Hate visas fram till den 10;e augusti på Scandinavian Photo, Östra Förstadsgatan 44

Bokfakta:
Titel: Labour of Love & Hate: An Underground Musical Journey Through Southeast Asia
Författare: Lena & John Resborn
Fotograf: John Resborn
Förlag: Bullseye
Inbunden
Utgiven: 201202
Språk: Engelska
ISBN: 978-91-633-9886-5

Skribent: Eva Grahn
Jag har inte Facebook


|Hem|