Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Insomnium - Across The Dark (CD) | FESTIVALPHOTO
 

Insomnium - Across The Dark (CD)

 Betyg

Review301_INSOMNIUM_-_[2009]_Across_The_Dark.jpg.

Finland bästa band, enlig min åsikt, har i år släppt ännu ett melankoliskt och djupt album vid namn ”Across The Dark” och har nästan lyckats bättre med den plattan än med deras äldre skivor.

I stort sett är det egentligen ingenting att jämföra med ”Above The Weeping World” men det är oroligt att dessa skivor är så olika på sina sätt. Insomnium har lyckats fantastiskt med att behålla deras blytunga och ovanligt melodiska ljudbild men dock känns det som att det finns mer att lyssna på i ”Across The Dark” än i ”Above The Weeping World”.

Skivan har ungefär samma struktur, samma sätt att liksom spela upp sig själv på och det är återigen underbart att lyssna på.

Det inledande spåret vid namn ”Equivalence” kännertecknar Insomniums klassiska drag omedelbart samtidigt som den visar att grabbarna har gått ett steg längre och visat att de kan göra nytt material med tanke på att de inte alls har mycket i bagaget att glänsa med. Equivalence betyder motsvarighet och redan där kan man se att ”Across The Dark” är en utmärkt motsvarighet till den föregående svartsynta och tunga konstellationen till skiva.

På ett mörkt och tungt men ändå vackert sätt flätas ”Equivalence” ihop med ”Down With The Sun”. Rent sagt en fabulös tillfredställelse för öronen.
Insomnium har lyckas otroligt med att spela så tung och mörk men ändå melodisk dödsmetall och lyckligtvis behåller de denna fantastiska blandning rakt igenom hela skivan utan några nedgångar överhuvudtaget. De har också döpt låtarna så passande så man nästan inte skulle vilja tänka på namnbyte alls. Så perfekt är det.

Inte nog med att finnarna visar att de kan spela melodisk dödsmetall med en smula sorg och melankoli, så framstår det även tre spår i skivan som är otroligt snabba och tunga, fast de håller sig fast vid huvudidén.

Ljusa gitarrslingor, snabba baskaggar, smattrande bas, grov growl och klar sång i refrängen. Det är de största grundstenarna som kännetecknar Insomniums fantastiska, melodiska och sorgfyllda ljudbild.
Insomnium vet vad de håller på med och jag tror att om de håller sig inom deras mirakulösa och bedårande ramar så kommer de lyckas fantastiskt i framtiden. För det är så melodisk dödsmetall ska låta.

Låtlista:
1. Equivalence
2. Down With The Sun
3. Where The Last Wave Broke
4. The Harrowing Years
5. Against The Stream
6. Lay Of The Autumn
7. Into The Woods
8. Weighed Down With Sorrow
9. The New Beginning (Bonus)

Skribent: Viktoria Popova
Jag har inte Facebook


|Hem|