Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Pyramido släpper mästerverket "Saga" | FESTIVALPHOTO
 

Pyramido släpper mästerverket "Saga"

 Betyg

Review3098_Pyramido_1

För att rädda oss från höstdepression kommer skånska doombandet Pyramido i dagarna ut med sin tredje fullängdare.
”Saga”, som det här mästerverket heter släpps nu på fredag den 27 september och färdigställdes i Studio Bengt i Lund under fyra dagar. Det är lång inspelningstid enligt trummis Viktor Forss och gitarrist Henrik Wendel som bjuder på förhandslyssning och en trevlig pratstund. Ja, jag kallar det mästerverk eftersom den skiva jag fick med mig hem nu spelats sönder på bara några dagar. Den låter oerhört välarbetat med sedvanligt tungt driv och en del lättare, lite överraskande, atmosfäriska element.
- Vi har arbetat mycket med musiken innan vi bokade studio och som sagt är fyra dagar länge för oss, säger Viktor.
- Men kort tid för andra, säger Henrik.
Debuten ”Sand” från 2009 och ”Salt” som utkom 2011 spelades in på halva tiden och genomsyras av en mer punkig attityd.
- Tidigare har vi alltid stressat fram musiken men nu har vi gått mycket mer grundligt tillväga. Helt enkelt för att vi ville att låtarna skulle få en värdig chans att bli så bra som möjligt, säger Henrik Wendel.
Pyramido har sedan bildandet 2006 haft en stabil sättning med några mindre justeringar och består, förutom Henrik Wendel och Viktor Forss, av Dan Hedlund på gitarr, Dan Bengtsson på bas och Ronnie Källbäck på sång.
Källbäck har en kapacitet som jag imponerats av vid tidigare tillfällen, såväl live som på skiva, men på ”Saga” låter han storartad och jag undrar vad som hänt.
- Han låter inte så stressad, skrattar Wendel.
- Exakt, fyller Viktor i. På de två förra plattorna har vi haft ont om tid och då har han i princip bara haft några timmar på sig att lägga sång på alla låtarna men nu har han fått göra det i lugn och ro.
I Pyramido är det teamwork som gäller och ingen har någon tydlig ledarroll men givetvis har det utvecklats vissa rutiner genom åren.
-Oftast är det gitarristDan som kommer med riffen och sedan brukar jag och bassistDan spinna vidare på dem, berättar Henrik Wendel.
-Ronnie gör inget det första halvåret i processen. Då surfar han och äter Marabou, säger Viktor.
-Och sedan, när han borde börja jobba, då åker han på turné som allt-i-allo med Graveyard, säger Wendel och skrattar i kapp med Viktor.
-Fast Ronnie gör mycket med det grafiska, som tröjor och sånt, slätar Viktor över.
I Pyramido råder en påtagligt kamratlig anda och allt verkar vara avslappnat och gemytligt.
-Jag gillar att vi har en rätt tillbakalutad attityd. Jag kan tycka att det är häftigt med band som jobbar med kostymering som tex Behemoth som kliver på scen i rustning men vi kliver bara upp som vi ser ut i vanliga fall och det passar oss, säger Henrik.
-Du hade nog fått sparken om du kom i rustning, replikerar Viktor och fortsätter att berätta om hur stackars gitarristDan fått skäll till och med av tyska punkare för att han har för korta shorts och fula tatueringar.
Pyramido framstår kanske som ett skojfriskt och coolt slackerband men meritlistan visar att det är kunniga branschföreträdare som kan ståta med att ha lirat med bland andra Black Breath, Graveyard, Lock Up, Nasum och Eye Hate God.
-Vi har fått bra utdelning på det arbete vi lagt ner och det känns som vi har lyckats med mycket av det vi föresatt oss, tycker Henrik Wendel.
När jag frågar om några snaskiga turnéincidenter blir de här båda citatmaskinerna plötsligt tysta och fundersamma.
-Nja, det har nog inte hänt nåt särskilt skandalöst, säger Viktor. Vi använder nog för lite droger.
-Ja, vi fikar mycket och vi har roligt med varandra. Inte med de andra, fastslår Henrik.

”Saga” släpps på såväl vinyl som CD och kassett och rekommenderas varmt av undertecknad till alla vänner av sludgig doom.
Skivsläppet firas med turnéstart i Bremen på fredag och om vi håller tummarna riktigt hårt kanske vi får se dem på hemmaplan senare i höst.
Pyramido har även spelat in videos till låtarna ”Ingen människa är en ö” och ”År av Onåd”.
Ni kan se dem på Youtube.
De är jättekonstiga!

Review3098_Saga_2

Skribent: Eva Grahn
Jag har inte Facebook


|Hem|