Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Intervju med Alter Bridge | FESTIVALPHOTO
 

Intervju med Alter Bridge

Review3199_AlterBridge

Det amerikanska rockbandet Alter Bridge var nyligen på besök i Stockholm för att spela på Klubben. I september i år så släppte de sin fjärde skiva Fortress. Jag träffade Scott Phillips, trummis, för att prata om senaste släppet, och vad huruvida han faktiskt tar 83 kg i bänkpress.

Fortress släpptes för några månader sedan, hur har den blivit mottagen av era fans?
- Alla vi har pratat med har varit väldigt tagna av den. Vi har fått enormt bra feedback. Faktiskt mer än vad vi hade räknat med. Fansen verkar älska den! Vi hr försökt göra något annorlunda den här gången, och folk verkar ha varit väldigt mottagliga.

Vad kan du berätta om skivomslaget?
- Det var ett koncept som Dan Tremonti, Marks bror, kom upp med. Han skickade över en hel del bilder på slott och fästningar. Och jobbade lite med att en fästning inte behöver vara gjord av sten, utan kan likväl vara gjord av kartong.

Hur skulle du beskriva albumet?
- Jag skulle säga ett hårdrocksalbum med vissa element av progressiv rock. Vissa element är rak rock’n’roll. Låtarna ”Cry of Achilles”, ”Bleed it Dry” och Fortress är låtar som känns mer progressiva och visar upp vår musikalitet. Tempoändringar genom låtarna, inte bara rak rock. Att man får lite olika känslor under låtarnas gång.

Hur var inspelningen av skivan?
- Den var riktigt bra! Det är tredje skivan som vi gör med producenten Michael "Elvis" Baskette. Han har varit en bra vän sedan första skivan vi gjorde med honom, och har fortsatt vara det. Inspelning med honom är väldigt bekvämt, vilket är något som vi alla känner är viktigt när det kommer till producent. Han flyttade till Orlando mellan AB III och den här skivan, så det var skönt att ha allt lokalt. Första albumet vi gjorde med honom, Blackbird, så spelade vi in trummorna och större delen av gitarrerna i Nashville. Sedan så gjorde vi klart resten i hans dåvarande studio nära kusten i Virginia. Under arbetet med AB III så var basen Miami, och sedan resten i Orlando. Så det här var första skivan som vi gjorde allt, från koncept till mixning, i en studio.

Skulle du säga att det underlättade en del, gjorde det lättare?
- Inte rent ut sagt lättare. Det är som vi ger oss själva mindre och mindre tid att göra en platta. Med t.ex. Blackbird så tog det nästan hela 2006, och med AB III så hade vi dragit ned ordentligt till 8-12 veckor. Med den här skivan så har det varit lite uppsplittrat, eftersom vi alla har varit ute på andra sidoprojekt med Creed och Slash. Så det har varit svårt att verkligen få något sammanhängande. Det blev neddraget till 6 veckors skrivande, och sedan omkring en månad i studion. Så den längsta tiden vi ändå har spenderat på förproduktion.
Sen när man väl är i studion med ”Elvis” så går det väldigt smärtfritt och snabbt. Han vet vad han ska göra för att få ut det bästa.

Hur är det att spela nya låtarna live?
- Det är väldigt kul! Publiken har varit enormt mottaglig, och de flesta verkar kunna låtarna. Ju mer vi spelar låtarna, desto mer känner vi oss hemma med dem. Det var en lucka på några månader från det att vi spelade in, till dess att vi skulle ut på turnera. Så det blev några repetitioner innan vi gav oss iväg, och det var vad vi hade att stå på. Men för varje kväll man spelar dem, desto bättre känns dem!

Är det någon låt som du känner verkligen ha växt sedan ni började spela den live?
- "Cry of Achilles", som är den inledande låten av skivan. Och "Waters Rising", som vi har lagt till senaste veckan. På den låten så sjunger ju Mark hela låten. Vilket har visat sig vara väldigt uppskattat av publiken.
Jag känner att de två låtarna verkligen visar vad den här skivan handlar om. Och våra fans verkar uppskatta och respektera det.

Vad skulle du säga är största skillnaden nu gentemot när ni startade bandet 2004?
- Mognad! Största delen musikaliskt och med låtskrivandet. Jag tror vi har blivit mer sammanhängande som ett band sedan vi startade. Vi är väldigt stolta över första skivan, och vi spelar fortfarande låtar från den än idag. Vi har blivit bättre som ett band, och har hittat vårt sound.

Hur går turnén?
- Än så länge har alltid gått bra. Vi har gjort 6 spelningar i England på olika arenor, och nu i resten av Europa är det rätt blandat mellan stora och små ställen. Här ikväll verkar det som vi fått komma till en bra lokal för att spela.
Idag är faktiskt sista spelningen innan vi har en liten semester på 3-4 dagar. Jag och Mark ska åka tillbaka hem så vi kan gå ut med våra barn på Halloween för lite ”bus eller godis”.

Vad skulle du säga är den största skillnaden på att turnera i USA och Europa?
- Det största är nog att se skaran av fans öka här i Europa. Den har absolut växt större och snabbare här än den har i USA. USA blir bättre, men Europa verkar ha tagit till sig vår musik. De verkar uppskatta att vi kommer hit helt enkelt. Det gör det verkligen värt för oss att komma över hit genom att få nya fans. Även att se hur personer som redan är fans gillar och respekterar det vi gör.

Är det svårt att ha två så pass stora band? Att ta hand om både Creed och Alter Bridge?
- Det är definitivt annorlunda! Men nu när man är här och spelar på olika ställen, märker man att Alter Bridge är större än vad Creed någonsin var. I USA så har Alter Bridge börjat hinna ifatt Creed.

Jag läste på Wikipedia att du tog 83 i bänkpress, är det något som du lagt dit själv?
- Va? Står det där? Det har jag verkligen inte lagt dit. Jag kommer inte ens ihåg när jag lyfte senast. Haha, men jag måste verkligen kolla upp vad det står. För jag har inte en aning om vem som har lagt till det.

Skribent: Hanna Hultman
Jag har inte Facebook


|Hem|