Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
WACKEN OPEN AIR 2016 - Krönika | FESTIVALPHOTO
 

WACKEN OPEN AIR 2016 - Krönika

2016, ett år många säkert trodde skulle bli så mycket bättre än mardrömmen året tidigare. Katastrofåret 2015 som för många festivalbesökare skulle vara en av deras värsta festivalupplevelse någonsin. Det kan aldrig bli värre än 2015 sade man inför årets festival. 2016 var inte i närheten av år 2015 oturliga väder, det blev värre!

I hela fyra dagar i sträck hade det regnat i Wacken innan vår ankomst tidigt under tisdag kväll. Det var lerigt, halt och svårframkomligt. ”Äsch det blir fint väder resten av veckan”, ”Det torkar” sades det i folkmun runtom på VIP-campingen. Så fel meteorologerna hade (för de visade strålande sol resten av veckan).

Den natten inkom en tropisk monsum. Många tält klarade inte det ihärdiga regnet och värre skulle det bli. Det skulle visa sig regna varje dag och i skrivande stund har det regnat i tio dagar i streck! Det kom minst ett ordentligt skyfall varje dag och spridda skurar varvade med stekande sol. Det var regnponcho på - sol, regnponcho av – regn. Frustrerande.

Att ta sig fram var en prestige för var och en. Varje steg tog på krafterna då fötterna sögs fast i gyttjan. Stannade man för någon sekund då fastnade man lätt. Överallt sågs folk hjälpa andra som fastnat och på sina ställen stack stövelskaft upp ur leran. Festivalen gjorde vad de kunde och spred ut halm på viktiga transportsträckor. Allt kändes dock förgäves för efter nästa skyfall så åts halmen upp av gyttjan igen.
Inne på festivalområdet gjordes en drastisk åtgärd sista festivaldagen för att minska vattenutsläppet. De tog helt enkelt bort alla vattenstationer inne på området! Obegripligt. Ville du dricka fick du helt enkelt köpa vatten vilket kostade lika mycket som ölen!

För att få en uppfattning om hur stort Wacken är kommer här lite fakta;
Festivalområdet på hissnande 2.500 000 m2.
Inre huvudfestivalområdet 43.000 m2.
75.000 sålda biljetter.
900 toaletter varav 750 var klassiska bajamajor.
40 st dricksvatten-stationer.
500 ton avfall.
Elkraften på hela 12 megawatt. Vilket är jämförbart med vad som krävs för att driva en liten stad på 70.000 invånare.
100 matstånd.
300 marknadsstånd.
5000 personer jobbade för festivalen inom olika områden.
1300 vakter.
200 poliser på plats hela tiden .
750 sjukvårdare.
120 band, ca 1300 med bandens egna crew.


Att åka till Wacken är alltid en minnesvärd upplevelse för livet. Oavsett om du är där för fösta gången eller 15:e. Det är som att komma till en annan värld där alla bekymmer och besvär faller i glömska. Alla nationaliteter förenas under samma partytält på campingen och det skålas friskt och skämtas och sjungs. Personer som tillhör olika grupperingar kramas, personer som annars inte kan vistas på samma torg utan att det skall bli obekvämt. Nationaliteter och religioner spelar noll roll här.
När ett Israeliskt band spelar står några av deras långväga fans längst fram jublandes och vevandes med Palestinska och Syriska flaggor. En syn som skulle bringa gatuupplopp om det skett någon annan stans. Här är all politik förbjuden och alla lyder till samma lag och tro ”Metal is the law, Metal is religion”.

Folk reser från hela världen till Wacken. Metal-fans undertecknad pratat med som kom från Chile, Colombia, Brasilien och Japan hade lagt två månadslöner för att få råd med en vecka i Wacken. Pratade med en Chilenare som var helt lyrisk och upp i varv. Detta var varför de jobbade så hårt sade han. För att varje år kunna åka till Wacken Open Air. Deras mecka. Deras höjdpunkt i livet. En av de chilenska tjejerna greppade snabbt tag i min svenska flagga och försökte säga några ord på svenska. Hennes man var dansk och de hade träffats på just Wacken några år tidigare.

På samtliga spelningar syntes flaggor till från hela världen. Wacken är inte en Tysk festival längre. Det har den inte varit på länge.


Musiken:
Oavsett intresse inom metal-världen så fanns det massor av musik som passar ens stil. Annars är festivalen ultimat om man vill upptäcka ny eller annorlunda musik. För variation fanns det.
Utöver några av världens största hårdrocks band som Iron Maiden, Saxon och Whitesnake så uppträdde unika band som inte spelar så ofta som t.ex svenska Therion, återupplivade Metal Church och långväga Loudness från Japan.
Tyngdpunkten är tyngre metal men de vanligaste genrerna var representerade. Det lättatste rockbandet var 70-tals rockbandet Foreginer. Ganska otippad bokning.

Något alldeles unikt för 2016 upplaga av festivalen var dödsmetal-bandet Overthrust från Botswana. Bandet flögs in från Afrika för att få göra sin första spelning utanför Botswana! Ett band som förföljs och hotas av överreligösa kristna människor i deras hemland. De kan inte ta ett steg utan att bli angripna eller trakaserade då de anses vara satanister av sina landsmän. Här på Wacken Open Air stormtrivdes de. De sade att de kommit till himmelen. De storlog varje gång undertecknad sprang på dem på artistcampingen och inne på festivalområdet. De fick äntligen vara sig själva bland likasinnade.


Säkerheten:
En detalj för året som många hade väldigt mycket åsikter om, som presenterades bara några dagar innan festivalen var att säkerhetsarbetet hade trappats upp ordentligt efter alla incident i Tyskland. Alla väskor och påsar var totalförbjudna att ta med in på området. Inte ens inne på marknaden eller vikingabyn var det tillåtet att bära en enkel väska eller påse! Detta gjorde det omöjligt för oss pressfolk att arbeta under festivalen. Ett litet gult regnskydd delades ut till alla fotografer att sätta över sin kameraväska. Ett skydd gjort för en kameraväska utan extra objektiv eller tillbehör! Satt detta skyddet inte på väskan inne på området då förlorade man sitt armband! Så arbetsmöjligheterna begränsades drastiskt. Som skribent var det omöjligt att ta med sig surfplatta eller något så enkelt som ett större skrivblock!

För festivalbesökarna så var det omöjligt att bära runt på sina tillhörigheter. Det du ville ha med dig fick du helt enkelt ha på dig i fickorna! Katastrofalt beslut då många köper saker inne på området och det vill man inte gå och bära i en taskig plastpåse som man fick där inne (ta med en egen tom påse in på området var inte tillåtet lustigt nog).

Vädret var högst varierande och när det inte regnade så var det riktigt varmt. Att då inte kunna förvara sin regnjacka eller kläder inför kvällen var ett irritationsmoment. Att detta skulle påverka säkerheten vet jag inte då vakterna helt skippade visitationen vid grindarna. Eftersom vi inte hade några väskor ansågs vi ju inte längre ha något att visitera! Så det var ju nästan fritt fram att bära in vad man ville i sina stora fickor i byxorna! Så beslutet att göra Wacken till en mycket säkrare festival var kanske bra på pappret men någon stans gick det fel. Istället kunde folk ta med sig vad de ville in på området, bara det rymdes i fickorna!
Trots den stora folkmassan så syntes inte en enda vakt eller polis till inne på festivalområdet.


Konserterna:
Vill du se de fläskigaste och mest påkostade konserterna? Då skal du se ditt favoritband på just Wacken Open Air. Här uppträder många av banden med extra allt. Det är här konserterna filmas och släpps på DVD. Det är här det är närmare 80.000 personer på en konsert! Trots den stora folkmassan så var det aldrig några problem att förflytta sig då de flesta visade respekt när man försökte förflytta sig. Så länge man inte försökte förflytta sig mot scenen vill säga.

Något som är synonymt med spelningarna på Wacken är crowdsurfing och moshpits. Undertecknad stod längst fram på flertalet spelningar och en av spelningarna såg jag knappt alls trots jag hade första parkett! Istället stod jag med ryggen lutad mot staketet och bara matade crowdsurfare till vakterna. Det kom våg efter våg med surfare och detta är kanske en ovan syn för en typisk svensk konsertbesökare då detta är förbjudet i Sverige. Till skillnad från svenska vakter som står och längtar efter att få klippa bandet på en glad crowssurfare så står de tyska vakterna och triggar publiken till att surfa. Det hela går ganska städat till och många av festivalbesökarna är vana vid att bära upp kropparna. Det är en upplevelse och hör festivalen till.

Många av konserterna livestreamades även på nätet och Tysk TV livesände. Iron Maiden hade över en halv miljon tittade världen över som streamade deras konsert live.


Området:
Tyvärr lider Wacken av växtvärk! De säljer fler biljetter än vad området tar! De säger helt enkelt att ALLA besökarna ser inte ALLA banden. Därför säljer de fler biljetter än vad som ryms framför de största tvillingscenerna, Black & True Metal Stage. Men vad Wacken inte tänker på är att vissa band faktiskt drar i stort sett samtliga besökare. Resultatet (som så många år tidigare) blir att när headlinern spelar på kvällen (i det här fallet Iron Maiden) så får många nöja sig helt enkelt med att stå utanför entrén till området och kolla på spelningen på en av de många storbildsskärmarna.

Ett annat stort problem är att alla scenerna inte är belägna inne på området! Endast tre scener är inne på området. 5 scener är helt enkelt placerade utanför huvudområdet, på andra områden. Tre av dessa får väl räknas som bonusscener. Beer Garden Stage var placerad i stort område med ölservering och bord. Där uppträdde roligare partyband som Mambo Kurt och Bembers.

I vikingabyn (stor som ett större köpcenter) fanns en liten scen placerad på en byggnad i en del som kallades för Wasteland. En by som lyft ur en Mad Max film. En apokalyptisk värd där lajvare gick runt och visade upp sig.
Wackingerstage drog mycket folk och ställde upp med lite mer folkrock och medeltidsinfluerade artister som Italienska Elvenking, Vogelfrey, Reliquiae och Mr. Hurley & Die Pulveraffen. De klart roligaste konserterna var här. Mycket tysk folkmusik med pirattema och folkdans.

Ett tält som väckte uppmärksamhet var Bullhead Circus tent. Där WET och Headbangers Stage var. Dessa två scenerna i det gigantiska tältet (det absolut största jag sett) hade några av festivalens mest intressanta spelningar. Gloryhammer drog så mycket folk att de stängde av området vid tältet! Snowy Shaw ställde upp med en teatrisk show inrullandes på en hoverboard! Serious Black avslutade med ett stycke äkta tysk power metal (med svenska Urban Breed på sång).


Vikingabyn:
I den hårt styrda vikingabyn där alla som jobbade var utklädda eller snarare uppklädda i medeltida utstyrsel, var det som att gå tillbaka några hundra år i tiden. Ordentliga stenugnar, pilbågetävlingar, riddarslagsmål och våldsamma svärdfäktningar. Det var mycket att kolla på. Massvis med stånd som sålde rekvisita för den lajvtokige. Massor av smycken och en hel del fantastiskt handarbeten. Vikingabyn erbjöd aktiviteter och mat i mängder för att kunna trollbinda en under en hel dag, eller hela veckan om man så vill. Vikingabyn är en egen festival i festivalen! Helt klart värd att lägga ner en halv dag på och missa några band för.

I anslutning till vikingabyn fanns märkligt nog ett wrestlingtält där diverse aktiviteter inträffade. Folk köade för att komma in. Fick aldrig en glimt av det som skedde där.


Speltiderna:
Tyvärr så är speltiderna lite korkade och det är enormt stressigt att hinna med allt. Speciellt med hänsyn till hur långt det är mellan scenerna och den stora folkmassan. Trots att festivalen är igång redan under onsdagen (endast vikingabyn) så är speltiderna koncentrerade till fredagen och lördagen!
Under torsdagen så är det bara huvudscenerna inne på området igång. Party Stage är inte igång fören på fredagen. Så först under fredagen är det spelningar på samtliga scener. Då mellan 11:00-03.00. Att börja redan 11 på förmiddagen och avsluta kvällen med en konsert som börjar 02.20 är slitsamt. Speciellt då om torsdagen inte börjar förens 14.45! De borde göra om festivalens upplägg. Gör torsdagen till en full dag och flytta några av banden dit. Då blir det lättare att orka hålla ut en hel dag.
Att dessutom behöva ta sig ut från ett festivalområde för att sedan ställa sig i kö för att komma in på nästa område är väldigt tidskrävande och frustrerande.

Förslagsvis är att behålla området som det är men slå ihopa infield (festivalområde) med marknadsstånden och vikingamarknaden/Bullhead. Gör det till ett enda område så man slipper göra alla dessa kontroller och kan röra sig fritt mellan spelningarna. Placera istället kontrollerna mellan campingarna och området. Kan ju tilläggas att man måste ha festivalbiljett för att kunna campa då campingen ingår i biljetten.

Wacken är och kommer förbli världens största metal-festival. Varje gång slår man näven i bordet och säger ”nej nästa år blir det inget. Festivalen har blivit för stor.” När sommaren sen närmar sig så slår man sig på bröstet och bestämmer sig för att åka dit endå! Wacken erbjuder de största banden. Den roligaste campingen. De tokigaste upptågen. Wacken är en religion. Wacken är hårdrockarens mecka som ingen kan stå i vägen för.

Skribent: Stefan Vohnsen
Jag har inte Facebook


|Hem|