Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Melodisk dödsmetall - Enemy Within berättar | FESTIVALPHOTO
 

Melodisk dödsmetall - Enemy Within berättar

Review4610_EW

Enemy Within har inte bara en grymt snygg logga, de har också en musik som genom sin bredd ger en relativt unik identitet till bandet. Jag fick tillfälle att intervjua Skellefteåkillarna och de berättar om sin musikstil, kommande skiva och framtidens metalstjärnor.

Elise;
- Beskriv er själva för de som inte upptäckt er än.

Simon;
- Vi spelar en melodisk form av dödsmetall och vi har hållit igång nu i 7-10 år nu i lite olika konstellationer.

Elise;
- Vad skiljer er från andra band i samma genre?

Hannes;
- Om man utgår från traditionell dödsmetall som tex In Flames, så har vi blandat in mycket mer power metal och lagt mycket fokus på det melodiska från början med en mer bombastisk känsla i musiken.

Andreas;
- Så musiken har det snabba, det tunga, melodiskt och även lite mjukare delar. Vi har blandat ihop allt som är bra, lite symfoniskt, mycket körer. Det vi tycker om att lyssna på helt enkelt.

Elise;
- Har soundet utvecklats under de år som ni har spelat?

Andreas;
- 2007 började jag, Simon, och Robin, våran basist, att spela i farsans tvättstuga och då var det mest heavy metal, Judas Priest och Maidencovers tills vi hittade lite mer metal. Sen kom vår keyboardist in några år senare och då började det bli mer power metal och han började skriva vår musik. Sen när Hannes kom in för ca 5 år sedan skulle vi börja med growl och då tog Daniel över keyborden och slutade sjunga. Så det har varit lite spretigt men nu gör vi mer en och samma grej. Det är skönt.

Elise;
- Hur jobbar ni fram materialet?

Hannes;
- Oftast är det Daniel som skriver grunden och sen jobbar vi tillsammans fram materialet så att det sitter ihop. Det är han som kommer med plankorna och sen kommer vi med spiken och försöker få ihop det till en hylla, för att använda en metafor. Vi är alla en del av den kreativa processen.

Elise;
- Ni har en platta på gång också.

Simon;
- Jo vi sitter just nu och håller på för fullt och spelar in både hos Hannes och på lite andra ställen i stan, så vi hoppas att den ska vara klar nu till våren.

Andreas;
- Vi har ingen riktig deadline men vi vill ju få ut den så fort som möjligt.

Hannes;
- Den kommer i första hand att släppas digitalt. Vi släppte en EP 2015 samtidigt som vi släppte digitalt men vi har inte riktigt något som backar upp oss ekonomisk så det blir ingen ekonomisk risk för någon av oss när vi bara kör digitalt. Alla har tillgång till digitala kanaler så åtkomsten blir inte sämre för publiken.

Elise;
- Det är kanske så, att skivor fyller en större funktion när man väl är mer känd och fansen köper fysiskt material och merch på ett annat sätt.

Simon;
- Jag tänker väl som så att ett nytt undergroundband som vi är tjänar inte mer på att släppa skivor. Det viktigaste är ändå musiken.

Hannes;
- Vi är inte främmande för att släppa skivor längre fram när det finns en efterfrågan.

Elise;
- Var kan man se er live framöver?

Hannes;
- Vi håller på och bokar med arrangörer och dylikt. Inget klart än men det är på gång.
Vi är lite dåliga på att synas söderöver tyvärr. Det har varit lite lugnt med spelningar ett tag eftersom det har varit mycket annat på gång. 2014 hade vi ett riktigt bra liveår och spelade på ett helt gäng festivaler.

Elise;
- Vad får man som publik när man ser er live?

Simon;
- Vi är en energikick och man ser på publikens ögon att de blir glada av att lyssna på oss. Vi är också glada på scen med stora leenden på läpparna. Vi har jävligt kul och det märks.

Andreas;
- Det är ju på scen som det kommer fram varför vi gör det här. Visst kan det vara kul att sitta i ett rum och spela in en skiva men det är ju live som det är roligast.

Elise;
- Just nu pågår lite av ett generationsskifte inom hårdrocken. Vad tänker ni om framtidens stjärnor?

Simon;
- Jag är ganska insatt i hårdrocks- och metalscenen så jag håller koll på när det dyker upp nya band och jag tycker att man hittar nya band hela tiden som är fantastiska! Många av dom har stjärnstatus redan från start skulle jag vilja säga.
Det är klart att Maiden och dom här stora namnen fortfarande har en stjärnstatus men jag tycker att man ska vara väldigt öppen och lyssna även på dom nya banden.

Andreas;
- Det är ju kul att se band som In Flames och Sabaton. Sabaton har headlinat Sweden Rock och Per, basisten sa att för 10-15 år sedan gick han runt med demos och kastade ut över hela festivalen för att han trodde på bandet. Man måste vara driven och till slut så lyckades de så visst går det.

Elise;
- Som skribent är jag lite mer nischad på er nyare band eftersom det är ni som är framtiden. Man har ju redan läst mängder av recensioner av de stora banden så jag tycker inte det är lika intressant.

Hannes;
- Har Maiden spelat i Stockholm ser man det överallt men om det har varit ett gig i Sundsvall så vill man kunna läsa om det också. Det är bra med de musikjournalister som inte bara bryr sig om de stora akterna.

Hur ser framtidsplanen utför er?

Hannes;
- Vi har fokus på att spela in den här plattan och göra det skitbra, släppa den och sen är det bara att åka ut och spela och visa upp att man finns.

Simon;
- Största drömmen är ju att kunna fara på turné och också få ett hyfsat skivkontrakt.
De som är fans av den här genren tror jag skulle gilla oss. Det finns inget band som låter precis som oss så ta chansen och lyssna på oss.

Jag kan bara hålla med! Morgondagens stjärnor är nya idag. Var med från början och följ nästa generation hårdrocksband.

Skribent: Elise Pavicic
Jag har inte Facebook


|Hem|