Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Stormhold - releaseparty | FESTIVALPHOTO
 

Stormhold - releaseparty

 Betyg

Review4613_Stormhold

Lördagkvällen på Klubb Dissonans i Jönköping tillägnas Värnamobandet Stormholds nya album Salvation som släpptes nyligen. Det är deras andra album och det släpps både digitalt och som fysisk platta.
- Det är en väldigt skön känsla att ha något fysiskt att hålla i, säger Filip när jag pratar med bandet en stund innan dörrarna till klubben öppnas. Det digitala känns inte heller superstort överallt i världen, många vill ha det fysiska materialet, fortsätter han.
Bandet har funnits i 10 år och har samlat på sig en hel del fans, även utanför Sverige.
- Vi har bland annat en fin skara fans i Italien och även i Sydamerika har det växt fram en fanklubb, berättar Janne.

Merchen är framplockad och DJ Undforcer värmer upp oss i barområdet med en skön musikblandning. Förköpet har varit bra och det känns som att det kan bli ett bra releaseparty för Stormhold ikväll.
- Vi kommer i alla fall att ha roligt, skrattar bandmedlemmarna. Vi är riktigt taggade!

Jag frågar hur plattan har tagits emot hittills.
- Recensionerna på plattan har varit ganska varierande, säger Janne. Det finns dom som går riktigt på djupet och analyserar vartenda instrument i låtarna och dom känns ju lite mer seriösa. Dom så kallade "bloggrecensenterna" är mer såna som bara jämför oss med en massa andra band och kommenterar plattan i stort.

Jag är inte helt bekväm med titeln men tangerar väl snarare den senare kategorin även om jag brukar avhålla mig från att jämföra band med varandra. Stormhold blir ofta förknippade med Maiden och de erkänner att det är en stor inspirationskälla även om de inte alls är någon tråkig kopia.
- Våra texter är ju långt från Maiden, säger Jonas, våra är inspirerade av medeltid och fantasy. Det handlar mer om arbetssättet med melodier som folk kan komma ihåg som påminner om Maiden.

Jag råkar avslöja att jag inte är något hängivet Maidenfan och får snabbt rädda upp situationen för att inte bli utslängd ur logen…. Jag vidhåller trotsigt att många nya band förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet ur en musikalisk synvinkel som de som med automatik får uppmärksamhet för att de är kända……

Tillbaka till releasefesten. Viral från Linköping är förband ikväll och det visar sig vara ett riktigt bra val. Trots det begränsade scenutrymmet är det ett grymt röj och det är en klockren igångsättare av publiken som strömmar till.
Så är det dags för kvällens höjdpunkt. Stormhold fyller ut scenen både fysiskt och musikaliskt. Filip har en stark röst och är en publikengagerande frontman. De beskriver sin musik som Powerful, Heavy Folk-Metal, något som känns passande. Det är alltid lurigt att placera musik i ett specifikt fack men gillar man melodisk Power metal så gillar man säkert Stormhold.

Låtmaterialet från nya skivan är väl genomarbetat och bandet är samspelta. Jag uppskattar blandningen av olika tempon både i låtarna och i hela set list. "Path of no Return" är en lugnare låt med skön melodi och snygg stämsång som kontrast till "We March" där Janne får visa sin fulla röstkapacitet. Det känns proffsigt och med en självklarhet som visar att de har det självförtroende som de förtjänar.

Sammanfattningsvis blev den en kväll som både band och publik uppskattade och nu är "Salvation" släppt på riktigt. Vad som står på schemat för Stormhold härnäst är uppenbarligen lite hemligt men en inte allt för vågad gissning är väl kanske en turné. Det jag vet är att de kommer att vara förband åt Cyhra i Huskvarna den 17 mars. Vi får hålla utkik efter resten av Stormholds framtid.Skribent: Elise Pavicic
Jag har inte Facebook


|Hem|