Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Sabaton, Alestorm, Steelwing @ Flygeln | FESTIVALPHOTO
 

Sabaton, Alestorm, Steelwing @ Flygeln

 Betyg

Steelwing från Nyköping kör fullt ut med sin New Wave Of British Heavy Metal-stil, och det går hem hos publiken. Det är ett bra live-band som framför låtarna lika skickligt som på skiva. För min egen del kommer det dock att krävas lite starkare och mer finslipat material om bandet ska övertyga. Sen är det som vanligt otacksamt att vara förband, en lite fetare ljudbild hade inte skadat.

”We are Alestorm from Scotland. We have come to drink your beer and fuck your women”. Det är inget fel på attityden hos skottarna i Alestorm. Deras piratmetal har blivit mer och mer populär och det är en diger skara anhängare framför scenen. Man kan tycka att Alestorm är ett oseriöst pajasband och att sångaren Christopher Bowes rosa keyboard är löjlig, men det går inte att blunda för att låtar som Captain Morgan’s Revenge och Wolves Of The Sea är fruktansvärt medryckande. Det ska bli spännande att höra bandets tredje skiva, som vi fick ett smakprov från under spelningen.

Sabaton gör enligt sångaren Joakim Brodén den största spelningen på hittills på turnén. 1500 själar har hittat till flygeln denna lördagskväll. Upplagt för succé alltså!
Inomhusformatet gör att pyrotekniken som brukar göra festivalspelningar så spektakulära får stryka på foten, men det gör inget. Musiken står mycket stadigt på egna ben. Efter inledande attacken Ghost Division följer tre låtar från nya skivan Coat of Arms, och sedan en bra blandning från hela karriären. De nya låtarna mottas väl av publiken, även om klassikerna Primo Victoria och 40:1 gör störst succé. Att se ett helt publikhav hoppa till Primo Victoria är underbart.
Jag kan dock tycka att spelningen är i kortaste laget, fyra-fem låtar till hade inte skadat.

Precis som alla de största banden är Sabatons styrka att de tilltalar en bred publik, vilket blir tydligt när man ser både gammal som ung framför scenen. Joakim Brodén låter uppriktig när han tackar fansen för allt stöd genom åren och norrköpingspubliken för den suveräna kvällen. Hela bandet ser ut att ha roligt på scenen och det smittar verkligen av sig till publiken.
Det är en fröjd att se vad som har blivit ett av Sveriges mest kompetenta live-band.

Skribent: Fredrik Tideman
Jag har inte Facebook


|Hem|