Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Deathstars + Mortiis | FESTIVALPHOTO
 

Deathstars + Mortiis

 Betyg

Mortiis

Efter många om och men så fick jag äntligen tummen ur och åkte för att kolla på Deathstars. Tog tåget över till Köpenhamn och beskådade en konsert för första gången utanför Sverige. Kom till en liten rökfylld källare som rymde kanske 600 pers. Bord och tunnor stod lite varstans och breda betongpelare en meter framför scenen gjorde det lite väl bökigt tyckte jag. Scenen var den sämsta jag sett någonsin. En liten annorlunda scen. Den var ganska klumpigt byggd måste jag säga. Placerad i hörnet, formad som en triangel, kanske 3 meter djup som max längst till höger och 1m längst till vänster. Så banden fick klämma i hopa sig ganska rejält. Ljussättningen var den värsta jag varit med om. Hade kanske bara två färger (röda och vita) på fasta strålkastare. Dessutom var de flesta lamporna placerade bakom mig så ljuset blev ju helt fel. Så för att få en bra show krävs det 110% av bandet på scenen.

Som uppvärmare var Mortiis. Ett band som jag verkligen inte lyssnar på i vanliga fall. Mortiis och hans vapendragare ser ut som en blandning av amerikanska Gwar och missbildade orcher! Musiken går absolut inte ihop med scenframträdandet. Glad pop-techno med tråkig sång. Kändes som om det var ett Black Metal band som spelade schlager hits! Mortiis som är väl representerad i Darkwave-kretsarna är kanske bra på scenen, men låter fruktansvärt ihåligt. Visserligen hade de inget bra ljud men så brukar det ju oftast vara med förbanden.
Musiken består mestadels av techno och den delen var mycket dåligt gjord live. Förprogrammerad och alldeles för lågt ställd så det kändes som om det var någon bakgrundsmusik. Mortiis låter oftast som en mix av Pain, E-type och tråkig nattklubbstechno. Detta var inte bra. Det enda som var något att säga något positivt om var Mortiis sång och scennärvaron. Men det var det enda.

Deathstars

Efter 45 minuters plåga så var det dags för Deathstars att gå på scen. Men kvällen såg inte ut att bli bättre. Efter många om och men så fick ljudteknikerna äntligen rätt på förstärkarna. Så 40 minuter försenade släcktes ljuset och mörkrets dödsglamrockare kunde dra igång.
Till tonerna av Motherzone startade dödsstjärnorna sin översexuella show. Publiken blev helgalen och ut kommer en sliskig och en väldigt sensuell Whiplasher Bernadotte med en cigg i handen. Jag visste inte att Deatstars hade fått en ny medlem -Cat. Den välstylade 18 åringen var verkligen en positiv överraskning. Han ägde scenen tillsammans med Whiplasher. Men hela gänget gjorde bra ifrån sig och det var mycket rörelse och lek på scenen. Lekte gjorde Whiplasher så mycket att man inte kunde hålla sig för skratt. Låter lite konstigt att det var en sån komisk tillställning under en konsert av ett gothiskt industriell rockband. Men det passade mot alla odds som handen i handsken. Whiplasher hade ett annorlunda mellansnack. Sättet när han rörde sig på och pratade i en väldigt låg och stönande sensuell röst samtidigt som han stoppade ner händerna innanför byxorna. Allt handlade bara om sex, sex och ännu mera sex. Mellansnacket var nästan lika bra som musiken. Man ville bara höra mer o mer.
Avslutande revolution exodus var verkligen en värdig avslutare. Här visade Whiplasher sin röstkapacitet. Det är bara att hylla Sveriges nya stjärnskott och de kommer nog gå långt. Har varit ett fan av Deathstars sedan debuten 2002 och begriper inte varför deras debut inte uppmärksammades mer än vad den gjorde. Men flytten till Nuclear Blast och en nyutgåva av första plattan har verkligen gett dem ett lyft.
Deathstars kommer erövra den industriella goth världen innan året är slut.

Skribent: Stefan Vohnsen
Jag har inte Facebook


|Hem|