Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
DEMONICAL - Death Metal Darkness | FESTIVALPHOTO
 

DEMONICAL - Death Metal Darkness

Review188_DEMONICAL

Demonical
Death Metal Darkness

Många anser att svensk dödsmetall skall vara i stil med stockholmssoundet, dvs. DISMEMBER, ENTOMBED etc. Några som verkligen tycker så är dalmasarna i DEMONICAL. Nytt band säger säkert några, många anser att de är en direkt fortsättning på gamla CENTINEX. Vad säger de själva? Jag fick en intervju med basisten Martin Schulman, vad säger han om bandet.
Vi börjar i tur och ordning; Hej Martin, hur skulle du beskriva nya skivan "Hellspawn?

- Den är fan så mycket bättre än debuten "Servants of the Unlight", väl genomtänkt och vi har blivit ett väl samspelt band. På första skivan trevade vi efter våra positioner. Den här gången visste vi exakt vad vi ville uppnå. Soundet blev exakt som vi ville, och nya plattan är väldigt representativ för DEMONICAL.

Kärnan i bandet finns ju kvar (ända från CENTINEX, Johan Jansson, gitarr/sång, Martin, och trummisen Ronnie Bergerståhl), men hur har nye sångaren Sverker ”Widda” Widgren? Och vart fick ni tag på honom?

- Widda har varit en starkt positiv påverkan, dessutom kände vi inte vår förre sångare (Ludde Engellau). Skivkontraktet var faktiskt klart innan vi ens hunnit repa. På det personliga planet fungerade det bara inte heller. Widda känner vi väl, och han är väl förankrad i branschen som en av de som driver Necromorbusstudion. Han fick fria händer på nya skivan och han har en bra röst.

Vad är dödsmetallens rötter för DEMONICAL, och hur skapar ni musik?

- Oftast är det jag eller Johan som gör en eller flera låtar. Sedan repar vi intensivt, och justerar. Vi har varit med ett tag och har grunderna. Vi anser att dödsmetallen var som bäst på tidigt 90-tal, när stockholmssoundet skapades, mycket kretsade kring Sunlight studion. Men vis lyssnar på annat också, vi kan säga att vi tog ut svängarna utan att överge våra rötter.

Hur får ni ihop tillvaron i DEMONICAL, live, studio och samordning tar väl tid?

- Periodvis tar det mycket tid, några av oss bor i Avesta, några i Stockholm. Vi lever med bandet men allt sker fokuserat. Vi har alla jobb och familj som ska ha sin tid.

Hur upplever du skillnaden på att spela i CENTINEX mot att vara med i DEMONICAL?

- Det är stor skillnad, CENTINEX splittrades pga. den musikaliska inriktningen samt en del personliga frågor. DEMONICAL är back to basics och allt känns helt enkelt helrätt. Många ser oss som en fortsättning på CENTINEX men vi själva ser oss som ett helt nytt band. Brytet mellan banden var planerat och gick fort och bra när det väl hände.

Vad planerar ni framåt, finns det t.ex. planer på en ny skiva?

- Under maj har vi spelat 17 gigs, vi var i Finland i våras och några festivaler i höst. Vi har även diskuterat några andra spelningar, bl.a. en i Jönköping med våra gamla bekanta NOMINON.
Vad gäller en ny skiva är det alldeles för tidigt ännu, kanske om ett år circa. Vi känner dock pressen att toppa nuvarande skiva redan nu. Vi har kontrakt på fyra skivor med Cyclone Empire, de ville skriva på fem skivor men det tycker jag spontant är för mycket. Vi gillar annars både bolaget och våra PR-killar Jan och Wolf på SureShotWorx. De känns som polare, inte bara pengamakare.

Låter lysande detta. Oavsett bakgrunden så har DEMONICAL presterat en av årets allra bästa dödsmetallplattor, åtminstone om man är fast i det tidiga 90-talet. Här finns rutin och rätt vilja, kolla in plattan omedelbart!

Skribent: Mikael Johansson
Jag har inte Facebook


|Hem|