Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram
Root: The Temple in the Underworld | FESTIVALPHOTO
 

Root: The Temple in the Underworld

 Betyg

Review255_Temple

Root: The Temple in the Underworld
I Hate Records/Sound Pollution

Tjeckiska ROOT lanseras nu först i Skandinavien, efter att ha funnits i över 20 år. De är mycket teatraliska och grundaren Big Boss grundade Church of Satan i Tjeckien. Detta borgar för ondska. 1992 hade de utvecklats långt mot debutskivan ”Zjevení” (1990), samt blivit engelskspråkiga. Undrar om de kan skapa en gammaldags MERCYFUL FATE-känsla?

Musikaliskt är redan introt vassare än debutskivan, som närmast var en demosamling. ”Casilda´s Song” låter som en tonsatt mässa. Gitarr och trummor känns välproducerade, Big Boss fortsätter att pendla mellan gammaldags growl och viskningar – effektivt. Titellåten har samma stuk med bakgrundsröster. Bandledaren hörs verkligen och hans kraftiga röst bryter av snyggt mot körer och dundrande trummor. Öststaternas KING DIAMOND skulle jag säga, på fler sätt än ett. ”The Solitude” bryter av med lite finstämd keyboard, men den känns nästan för snäll i sammanhanget. ”Voices from…” låter munkkör, med några spännande nyanser. ”The Wall” har kanske samma betydelse för ROOT som den har för PINK FLOYD. Den är mångsidig, snygg och påminner i stilen om BATHORY`S ”Twilight of the Gods-platta”. Det klingar skönt av H.P. Lovecraft i ”The Old Ones”, ett koncept som alltid funkar. Märkligt nog blir mellanspelen inte så ondsinta och den akustiska ”My Name…” låter oftast som något mellankoliskt av ett ordinärare hårdrocksband. Det låter väldigt bra även i ”My Deep Mystery”, bandet hade verkligen utvecklats långt på ca tre år. Men det blir mer udda, ”Freebee” slår alla rekord, den låter som Smurfarna möter metal och måste höras.

Bonusarna på denna skiva är två specialversioner (”Poslove & Temnot” och ”My Name…”), från 1993 respektive 2001. Den tidigare sången är mycket mer tillbakadragen men gitarr och trummor låter som andra musiker. 1993 skramlade de i stil med VENOM. Live låter de lite tunt men publiken verkar trivas när de kör ”The Old Ones”. ROOT utvecklades väl, mycket trevligare än de norska motsvarigheterna.

Track List
Intro
Casilda´s Song
The Temple in the Underworld
Aposiopesis
The Solitude
Voices from...
The Wall
The Old Ones
Message
My Name...
My Deep Mystery
Freebee

Bonus Tracks
Poslove & Temnot (Messenger of Darkness Version 1993)
My Name... (Version 2001)
The Old Ones (Live in Praha 2004)

www.ihate.se www.rootan.net

Skribent: Mikael Johansson
Jag har inte Facebook


|Hem|